Fastighetsägare anmäld för miljöbrott

Fastighetsägaren Niclas Alm i Lappgärdan har avverkat träd och grävt nära vattnet utan strandskyddsdispens. Nu polisanmäler Piteå kommun honom för miljöbrott.

Enligt Niclas Alm har han inte rört vattnet. "Det vet jag att man inte får göra", säger han.

Enligt Niclas Alm har han inte rört vattnet. "Det vet jag att man inte får göra", säger han.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2016-06-11 05:00

Naturvårdshandläggare på Piteå kommun anmälde ingreppen på strandmiljön den 1 juni i år. Två miljöinspektörer åkte direkt ut till fastigheten och konstaterade att Niclas Alm kapat ned en björkallé, grävt upp stubbar, anlagt en väg och schaktat nära vattnet.

Besöket resulterade i att kommunen polisanmälde fastighetsägaren för brott mot områdesskyddet.

– Vi är skyldiga att anmäla vid misstanke om brott mot miljöbalken, säger Therese Berglund, handläggare vid miljö- och hälsoskydd på Piteå kommun.

Enligt henne är det framförallt schaktningen vid vattnet som kommunen har anmärkt på.

– Ska man göra några åtgärder inom strandskyddat område måste man söka dispens från strandskyddet, det rör inte bara byggnader utan det är även grävning, schaktning och muddring.

Länsstyrelsen har även öppnat ett tillsynsärende för att utreda om ingreppen kan vara otillåten vattenverksamhet.

– Det är upp till dem att bedöma. Strandskydd och vattenverksamhet följs ofta åt och därför brukar vi alltid ha en dialog med länsstyrelsen, säger Therese Berglund.

Huruvida den strandnära avverkningen är okej lämnar hon osagt.

– Areella näringar behöver inte alltid dispens från strandskyddet för att utöva sin verksamhet.

Det är också oklart om den nya vägen kan vara ett miljöbrott.

– Enligt fastighetsägaren är det inte en nybyggd väg, utan det har lagts ny beläggning på en befintlig väg, säger Therese Berglund.

Strandskydd

Strandskyddet sträcker sig 100 meter upp på land och lika långt ut i vattnet. För känsliga områden kan skyddet utökas till 300 meter.

Inom ett strandskyddsområde krävs dispens för att uppföra byggnader eller utföra åtgärder som förändrar livsvillkoren för djur- och växtarter.

Den som av oaktsamhet eller uppsåt utför en förbjuden åtgärd i ett strandskyddsområde kan dömas till böter eller fängelse i högst två år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om