Fast mammografienhet i Piteå

En fast mammografienhet etableras i Piteå och mammografibussen kommer tillbaka till Arjeplog. Men bara fram till år 2020.

Mammografivagnarna får rulla i fem år till, då anses de uttjänta. Piteå får en fast enhet våren 2017. (Arkivbild)

Mammografivagnarna får rulla i fem år till, då anses de uttjänta. Piteå får en fast enhet våren 2017. (Arkivbild)

Foto: Emma Bergstrand

PITEÅ2015-10-28 16:58

Sedan 2009 besöker de mobila enheterna inte längre Arjeplog, Övertorneå och Överkalix. Protesterna i inlandet mot indragningen har varit stora.

Nu kommer mammografivagnen tillbaka, men bara i fem år.

– Då är vagnarna utslitna och tekniken i dem förlegad, säger landstingsrådet Maria Stenberg.

Avgiftsfri

Kvinnor mellan 40 och 74 år erbjuds mammografi. I dagsläget kostar en screening 200 kronor och omfattas inte av högkostnadsskyddet. Från och med 1 juli föreslår regeringen att den ska bli avgiftsfri.

Frågan om hur mammografiundersökningarna ska organiseras har diskuterats flitigt och inför landstingsstyrelsens möte på onsdagen hade länssjukvården utarbetat en konsekvensanalys rörande den framtida mammografiverksamheten.

Ny enhet

I den rapporten framgår det att allt eftersom nya undersökningsmetoder för screening introduceras blir mobil verksamhet allt mer kostnadskrävande och svår att bedriva.

– Målet är att hitta knölar tidigt och då måste vi hänga med i den tekniska utvecklingen, säger Stenberg.

Under våren 2017 räknar landstinget med att en fast ny enhet ska vara igång i Piteå.

– Mammografivagnen står i Piteå och därför bygger vi upp den mammografienheten först så att vagnen kan gå på rull tills den är uttjänt om fem år.

Höjd skatt

De nya fasta mammografienheterna ska ligga vid sjukhusen i länet. Teknikutvecklingen går med rasande fart och för att kunna erbjuda det bästa måste fasta enheter till.

– Dessutom är det nära till vården också. Trenden går mot att erbjuda individualiserad hälsokontroll med olika undersökningsmetoder, så kallade bröstcentra.

I dessa kommer bättre diagnostik att kunna göras med tillgång till nya undersökningsmetoder som exempelvis ultraljud.

Screeningen kan också bli individanpassad utifrån vilken riskgrupp kvinnan tillhör, till exempel efter ålder och arv.

Landstingsstyrelsen beslutade också att höja skatten med 1,16 till 11,34 kronor. Landstingets obalans ekonomi gör att intäkterna inte räcker kostnaderna så en höjning krävs. Norrbottens läns landsting har landets lägsta landstingsskatt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om