Nu kan alla 50+ boka vaccinering – men få tider

Vaccineringstakten är fortsatt hög och Regionen öppnar nu upp för fas 4. Nu kan alla 50+ boka tid, men de närmsta veckorna kommer det att finnas ytterst få bokbara tider. Dos 2 prioriteras.

Vaccinsamordnaren för Piteå närsjukvårdsområde Kristin Jarneland är glad och nöjd att vaccineringarna i Piteå flyter på så bra. Nu öppnas upp för fas 4.

Vaccinsamordnaren för Piteå närsjukvårdsområde Kristin Jarneland är glad och nöjd att vaccineringarna i Piteå flyter på så bra. Nu öppnas upp för fas 4.

Foto: Gunnel Ekman

Piteå2021-05-07 14:22

Kristin Jarneland är vaccinsamordnare för Piteå närsjukvårdsområde, allmänheten som vaccineras på Nolia med andra ord. Hon är nöjd och glad över hur friktionsfritt vaccineringarna flutit på i Piteå – trots mängder av ombokningar  exempelvis då Astra Zeneca pausades och målgruppen ändrades.

– Det har gått jättebra, vi har inte kastat en enda vaccindos här i Piteå, säger Jarneland.

undefined
Kristin Jarneland, vaccinsamordnareför Piteå närsjukvårdsområde.

När Regionen nu öppnar upp för fas 4, alltså alla 18 år och äldre, kommer de som är 50–59 år att få boka tid först, därefter 40–49 och så vidare. Möjligheten att boka har redan öppnat.

– Men under två veckor nu kommer det knappt att finnas en enda ledig tid, vaccinmängden styr allt och vi måste prioritera de som fått första dosen och ska ha dos 2 nu, säger hon.

De rekommenderade intervallerna mellan dos 1 och dos 2 varierar beroende på vilket vaccin det gäller. För Astra Zeneca bör dos 2 tas efter nio–tolv veckor, för Moderna och Pfizer är rekommendationen just nu 6 veckor.

undefined
De allra flesta vill bli vaccinerade och det så fort som möjligt. Debatten kring Astra Zenecas vaccin har till exempel inte lett till att folk vänt om i dörren i Piteå. Inte en enda dos har kastats.

– Men det är ingen fara om det går längre tid och i nästa vecka kommer nya riktlinjer från FHM. Jag skulle tro att de kan innebära en möjlighet att skjuta på dos 2 ytterligare, vilket skulle underlätta väldigt mycket. Många människor vill ju trots allt kunna åka bort någonstans under sommar och semester.

Kanske inte utomlands eller ens en lång inrikesresa, utan bara att kunna åka till stugan.

undefined
Kristin Jarneland, vaccinsamordnare i Piteå, bland vaccinationsbåsen inne i Nolia-hallen där all covid-vaccinering för allmänheten sker.

Tillgången styr antalet vaccintider, ingenting annat, påpekar Jarneland som mötts av funderingar kring varför vaccineringen vid Nolia är öppen tisdag–torsdag även om Regionen kommunicerat att det finns gott om vaccin.

– Vi har lokalen och vi har personalen och har klarat att vaccinera på de öppettider vi haft – ingenting har blivit över.

Inte heller diskussionerna kring Astra Zenecas vaccin har lett till att människor uteblivit eller vänt i dörren, i alla fall inte i någon nämnvärd mängd. De allra flesta vill vaccinera sig och så fort som möjligt.

undefined
Kristin Jarneland, vaccinsamordnare för Piteå närsjukvårdsområde, är nöjd med hur vaccineringen framflyter i Piteå. Ytterst få uteblir eller vänder om och inte en enda vaccindos har kastats.

I det sammanhanget tycker Jarneland det är viktigt att poängtera att risken för att exempelvis få en blodpropp efter vaccinering är försvinnande liten jämfört med riskerna det innebör att bli svårt sjuk i covid-19.

– Det finns risker och biverkningar med alla mediciner och alla vaccin, men det går knappt att jämföra med sjukdomen i sig, där är risken betydligt större, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!