När A-traktorer byggs om görs hastighetsbegränsningen ofta genom elektroniska fartspärrar som kan gå att manipulera till högre hastigheter än tillåtet. Biltekniker Rickard Andersson vid Piteå motoroptimering, säger att många ungdomar ordnar med fartspärr själva genom att sätta dit en box som sköter regleringen, vilket kan ställa till problem.
– När man gör detta själv så innebär det även att man har facit på hur boxen kan manipuleras. Man har ju manualerna på nätet så det är bara gå in och titta så kan man manipulera precis som man vill.
Under vinterhalvåret jobbar Rickard Andersson med att installera elektroniska fartspärrar på A-traktorer. Han programmerar bilens originalstyrsystem för att det inte ska gå att köra mer än 30 kilometer i timmen.
– Det gör systemet betydligt svårare att manipulera. Men det finns inga hundraprocentigt säkra sätt, man kan alltid krångla sig tillbaka. Ungdomarna är fruktansvärt duktiga på att hitta lösningar, säger han.
Nästan varje vecka får han förfrågningar av ägare till A-traktorer, inte sällan föräldrarna, om att ordna med ett system som kan manipuleras.
– Främst pappor önskar en spärr på 60 kilometer i timmen och att det vore bra om spärren inte syns så väl, säger Rickard Andersson.
Å andra sidan ringer det även förtvivlade föräldrar, i princip varje vecka, som köpt en A-traktor och insett att den inte alls går 30.
– En pappa råkade hamna bakom sitt barns A-traktor. Han låg bakom den i 110 knyck, säger han och påtalar vikten av att vara engagerad som förälder och hålla koll på ungdomarna.
Vid polisen gör man allt man kan för att stävja fartfusket men det är svårt, enligt André Hansson, polisassistent vid polisen Piteå.
– Det är jättevanligt att A-traktorer går för fort, ungdomarna är uppfinningsrika. Det är ganska svårt för oss poliser att ta reda på hur de har mixtrat. Om vi inte kan se hur den är spärrad tar vi ibland in civila bilinspektörer från trafiksektionen eftersom åklagaren vill veta hur den är manipulerad, inte bara att den är det för att det ska leda till åtal för olovlig körning, säger han.
Han anser att det finns mycket att önska kring A-traktorreglerna.
– Man får sitta många fram, behöver inte bälte, det krävs inte vinterdäck. Om man dessutom kör för fort blir det än farligare. Reglerna måste styras upp, det är rena vilda västern, avslutar André Hansson.