- Och det har vi svart på vitt på. Antalet vårdplatser per invånare är lägre i Boden/Luleå och det missförhållandet ska vi nu rätta till, säger Kent Ögren.
Neddragningarna vid länssjukhusen innebär att det försvinner 34 helårstjänster medan det blir ett tillskott vid sjukhuset i Sunderbyn med 14 tjänster.
Minus 20 jobb
Den stora smällen drabbar Haparanda, där samtliga nio obs-platser inom primärvården försvinner. Förslaget lär inte falla i god jord. Redan i våras flaggades för att det skulle komma, vilket ledde till en proteststorm. Men kritiken viftas bort.- Vi väljer att koncentrera obs-platserna till ren glesbygd och dit hör inte Haparanda. Dessutom är det inte alltför långt att åka till sjukhuset i Kalix, säger Kent Ögren.
Vård i livets slutskede
Samtidigt väljer landstingsledningen att skjuta till resurser för den palliativa sjukvården (vård i livets slutskede) och det över hela länet. Palliativa resursteam kommer att inrättas, vilket innebär ett tillskott på 7, 5 tjänster. Det här är en resursförstärkning som sker efter påtryckningar från anhöriga och anställda.- Det är mycket tydliga signaler som kommit om att vi måste satsa mer på den palliativa sjukvården och det gör vi nu, säger landstingsrådet Britt Westerlund.
Politisk behandling blir det i landstingsstyrelsen den 31 augusti och därefter i landstingsfullmäktige den 18 september. Först i dag informeras de övriga partierna om förslaget vilket definitivt inte gillas av folkpartiets Jens Sundström:
- Det är inte klokt att media ska få informationen före oss. Samtidig börjar jag bli ganska luttrad för det är inte första gången det inträffar.