Färre vårdplatser när landstinget möblerar om

En neddragning av antalet vårdplatser väntar vid sjukhusen i Piteå, Kalix, Gällivare och Kiruna samtidigt som det blir ett tillskott vid sjukhuset i Sunderbyn. - Vi genomför detta för att få en rättvis och likvärdig tillgång till sjukvårdplatser i länet, säger landstingsrådet Kent Ögren, s.

Piteå2007-08-21 00:00
I går presenterade socialdemokraterna tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet vårdplatsförslaget, som utretts av vårdchefen i Piteå, Ulf Bergman. Det innebär att det i Kiruna försvinner sju platser, i Gällivare fem, i Kalix 13 och i Piteå sju. Tillskottet i Sunderbyn blir tolv platser, vilket innebär att antalet platser i länet totalt minskar med 20. Och motiveringen till omfördelningen är enligt landstingsledningen att det råder en obalans av vårdplatser i länet och att Boden/Luleå skulle vara missgynnat.

- Och det har vi svart på vitt på. Antalet vårdplatser per invånare är lägre i Boden/Luleå och det missförhållandet ska vi nu rätta till, säger Kent Ögren.

Neddragningarna vid länssjukhusen innebär att det försvinner 34 helårstjänster medan det blir ett tillskott vid sjukhuset i Sunderbyn med 14 tjänster.

Minus 20 jobb

Den stora smällen drabbar Haparanda, där samtliga nio obs-platser inom primärvården försvinner. Förslaget lär inte falla i god jord. Redan i våras flaggades för att det skulle komma, vilket ledde till en proteststorm. Men kritiken viftas bort.

- Vi väljer att koncentrera obs-platserna till ren glesbygd och dit hör inte Haparanda. Dessutom är det inte alltför långt att åka till sjukhuset i Kalix, säger Kent Ögren.

Vård i livets slutskede

Samtidigt väljer landstingsledningen att skjuta till resurser för den palliativa sjukvården (vård i livets slutskede) och det över hela länet. Palliativa resursteam kommer att inrättas, vilket innebär ett tillskott på 7, 5 tjänster. Det här är en resursförstärkning som sker efter påtryckningar från anhöriga och anställda.

- Det är mycket tydliga signaler som kommit om att vi måste satsa mer på den palliativa sjukvården och det gör vi nu, säger landstingsrådet Britt Westerlund.

Politisk behandling blir det i landstingsstyrelsen den 31 augusti och därefter i landstingsfullmäktige den 18 september. Först i dag informeras de övriga partierna om förslaget vilket definitivt inte gillas av folkpartiets Jens Sundström:

- Det är inte klokt att media ska få informationen före oss. Samtidig börjar jag bli ganska luttrad för det är inte första gången det inträffar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om