Grans tappar elever till friskolan

Färre elever från Fyrkantskommunerna har sökt häst- och djurutbildningarna på Grans naturbruksgymnasium. Orsaken är friskolan med samma inriktningar som startar i Luleå i höst.

Cirka 40 procent färre elever från Fyrkanten har sökt till Grans häst- och djurprogram. Elever som troligen sökt till friskolan i Luleå som startar i höst. Men Grans verksamhetschef, Irene Johansson Worrsjö, är inte orolig. (Arkivbild)

Cirka 40 procent färre elever från Fyrkanten har sökt till Grans häst- och djurprogram. Elever som troligen sökt till friskolan i Luleå som startar i höst. Men Grans verksamhetschef, Irene Johansson Worrsjö, är inte orolig. (Arkivbild)

Foto: Tommy Norin

Piteå2022-02-17 18:00

Enligt P4 Norrbotten, som var först med nyheten, så är minskningen 40 procent till de två utbildningarna hästhållning och djurvård. Det låter väldigt mycket, men Irene Johansson Worrsjö, verksamhetschef på Grans naturbruksgymnasium, säger att hon inte är orolig.

– Nej, det är jag inte. Vi har räknat med att etableringen av Realgymnasiet i Luleå innebär att färre elever från Fyrkanten söker sig till oss. Främst är det nog elever från Luleå och Boden som ser Luleå som ett alternativ.

En 40-procentig minskning låter mycket?

– Ja, men det handlar bara om sökanden från Fyrkanten. Det motsvarar 10–12 elever, men vi tar emot elever från hela länet och där är det inte klart med antalet ansökningar. Det totala elevbortfallet blir mindre än 40 procent, säger Irene Johansson Worrsjö.

Idag utbildar sig 16 elever per årskurs i hästhållning, men även om bortfallet blir lägre än 40 procent så tror verksamhetschefen att det inte blir riktigt lika många till hösten. Cirka 30 elever per årskurs går utbildningen i djurvård.

Är den nya utbildningen i Luleå ett hot mot Grans verksamhet?

– Nej, så ser vi det inte. De senaste åren har vi sett ett ökat intresse i Norrbotten för just inriktningarna hästhållning och djurvård. Vi har en väletablerad verksamhet och stora resurser. Det finns ingen risk att vi lägger ner någon utbildning.

I utbildningen varvas teori och praktik och eleven väljer inriktning och yrkesutgång efter intresse.

Förutom de två nämnda utbildningarna erbjuder Grans även lantbruksinriktning och nystartade naturturism. Realgymnasiet i Luleå sökte även tillstånd för den sistnämnda inriktningen, men där sa Skolinspektionen nej.

– Det kan bli konkurrens om eleverna även där i framtiden, säger Irene Johansson Worrsjö.

Samtidigt vill Piteå kommun höja avgiften från 260 000 kronor till 310 000 kronor per elev och år. Detta för att upprätthålla standarden och omfattningen i utbildningen, men hittills har övriga kommuner i Fyrkantsområdet (Luleå, Boden och Älvsbyn) sagt nej till den höjningen.

Om inte kommunerna kommer överens innebär det att Grans intäkter blir 4–4,5 miljoner lägre. Något som i värsta fall kan innebära att kommunen tvingas lägga ner gymnasieprogram på Grans eller Strömbacka.

– Jag har inte hört något än, men vi hoppas på en lösning, säger Irene Johansson Worrsjö.

Karta: Grans Naturbruksgymnasium
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!