Efter flera års turbulens där thailändska risbönder fått åka hem fattigare än när de kom, har Migrationsverket skärpt kraven för arbetstillstånd. (Se faktaruta hur kraven ser ut).
Plockarna ska bland annat garanteras minimilön på 13 000 kronor och företag som anställer dem ska garantera i förväg att de kan betala ut lön.
De bärföretagare PT talat med har åsikten att det är få företag som klarar att uppfylla kraven och att Migrationsverket skärpt reglerna syns i verkets statistik.
- Hittills har vi beviljat två arbetstillstånd, 15 ansökningar har avslagits, säger Carin Flygare vid Migrationsverkets presstjänst.
Arbetstillstånden är personliga men avslagen handlar om att de företag plockarna anställs av inte kunnat visa att de klarar kraven.
Carin Flygare påpekar att än är inte den värsta rushen kring ansökningar här.
- Det brukar komma vid midsommar. Då vet vi mer hur många som söker sig hit för att plocka bär.
Läget osäkert
Bäruppköparen Leif Öhgren som hanterade 1 200 ton bär förra året med 150 bärplockare, beskriver läget som osäkert. Han tycker att det är bra att reglerna skärpts för att inte bärplockarna ska fara illa, men han upprepar sin kritik emot att Migrationsverket kommer kvart i tolv med nya spelregler.
- Jag vill göra rätt men det blir lätt fel när man blir pressad, säger Leif Öhgren, som uppger att han har flera bollar i luften inför bärsäsongen.
- Jag har kontakt med det bemanningsföretag jag brukar anlita och med enskilda bärplockare, men på grund av Migrationsverkets sena handläggning vet jag inte om plockarna hinner hit i tid. Det är ju en process att ordna visum, arbetstillstånd och få plats på
något flyg, säger Leif Öhgren.
-Men jag jobbar på alla bogar för att få till det. Man måste se möjligheterna, säger Leif Öhgren.
Är bäruppköparen osäker om antalet plockare i höst är han helt säker på att de blir färre.
- Vilket betyder mindre inkomster och minskar antalet plockare får man fundera om man ska hålla på med det här. Jag måste ju kunna leva på det, säger Leif Öhgren.
Peter Fust driver bärföretaget Rabema i Kalmar som har plockare i Norrland varje sommar. De tas in via bemanningsföretag.
Ekonomisk katastrof
- Förra året hade vi 1 300 utländska bärplockare, men får vi inga i år blir det en ekonomisk katastrof, säger Peter Fust som uppger att hans bolag omsatte 70 miljoner kronor förra året på bärplockningen.
- Läget inför hösten är tveksamt och vi kommer inte att anställa egna plockare. Då blir det tal om svensk skatt och sociala avgifter, och det är orimligt.