Färre och äldre norrbottningar

ÅLDRANDE. Norrbottningarna blir allt äldre. I dag är nästan en fjärdedel av invånarna i Arjeplog och Arvidsjaur över 65 år. Framtidsforskaren Jan Amcoff menar dock att det vi ser i dag bara är början - om ytterligare 20 år står vi inför gigantiska problem.

Piteå2008-01-04 00:00
PITEÅ (PT)Minskande och åldrande befolkning kännetecknar redan Norrlands inland. Statistik från SCB som PT tagit del av visar att medelåldern i Norrbotten höjts med nästan tio år sedan 1968 - från 33,5 till 42 år. I inlandet fortsätter främst unga människor mellan 16 och 30 år att flytta mot kusten eller söderut.

Om 20 år kommer situationen dock att vara ännu värre, enligt Jan Amcoff, doktor i kulturgeografi vid Institutet för framtidsstudier. Hans forskning visar att större orter/universitetsstäder (exempelvis Piteå och Luleå) kommer att klara sig bättre och fortsätta växa på inlandets bekostnad.

Krävande vård

Inlandsorter som Arvidsjaur, Arjeplog och Älvsbyn kommer dock att fortsätta att tappa invånare och dessutom få en allt äldre befolkning. Cirka 45-55 procent av invånarna kommer att vara över 65 år (Läs mer i faktarutorna intill).

- Det kan bli en bekymmersam situation på många håll, naturligtvis "vet" vi inte hur det kommer att se ut, men om folk fortsätter att flytta som dom gör, föda barn i samma utsträckning som tidigare och så vidare så är det här vi hamnar om 20 år, säger Jan Amcoff till PT.

Det är när de så kallade 40-talisterna hamnar i 80-årsåldern och behöver mer vård och omsorg som problemen uppstår. 40-talisterna är många och vården kommer att bli kostsam för de små kommunerna. De yngre människor som väljer att bo kvar får en tung arbetsbörda då de ska försörja fler.

- Vissa regioner får ta hela smällen och ett samhälle med bara pensionärer är inte ett fungerande samhälle, menar Amcoff.

Han tror det är svårt för kommunerna att göra någonting för att hindra utvecklingen. De kampanjer som vissa kommuner gjort för att locka till sig fler invånare har inte gett någon "generell effekt". Det skulle behövas en rejäl arbetskraftsinvandring från något annat land eller att de äldre helt enkelt flyttade på sig:

- Jag tror inte att någon kommunpolitiker vill höra talas om det, men jag tror man måste ställa sig frågan om det är viktigare att ha en balanserad ålderstruktur, eller att kanske minska sin befolkning från
5 000 till 4 000 invånare. 40-talisterna är rörliga och kanske kan tänka sig att flytta till sina barn- och barnbarn ute vid kusten?

Amcoff tror dock att situationen övergripande måste lösas på nationella nivå - att regeringen skjuter till mer åtgärder/resurser för att hjälpa inlandskommunerna.

- Vi har ju redan i dag exempelvis det kommunala utjämningssystemet som det ju knorras över en del i Stockholm. Jag ser inte att saken kan lösas på annat sätt än på nationell nivå. Sedan kommer säkert även politiker att argumentera för ökat nationellt stöd till dessa områden. Jag är ingen politiker, men jag ser heller inte någon annan lösning.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om