Rent allmänt kan konstateras att färre länsbor blivit av med sina körkort det gångna året jämfört med 2004.
Då var motsvarande siffra 720. En minskning således med åtta procent.
Statistiken i sig är intressant. Däremot innehåller den "luckor".
Exempelvis går det inte att utläsa var trafiköverträdelsen eller förseelsen skett. Rent teoretiskt kan den ha inträffat var som helst i landet.
- Det stämmer. Ingripandet kan ha skett var som helst i Sverige, men registreras på den plats där personen i fråga är folkbokförd, säger Bo Grönqvist, systemförvaltare vid Vägverket i Örebro.
Av de 691 körkort som drogs in under fjolåret berodde det i 199 fall på rattonykterhet, eller på det som i vardagligt tal brukar kallas rattfylla.
- Siffran är i princip konstant jämfört med året innan, säger Grönqvist.
Då var den 198.
Minskar
Glädjande nog tenderar den att minska. 2002 låg den på 232 och året därefter hade den sjunkit till 204.De senaste fyra åren har antalet rattfyllerier sjunkit med 14 procent.
Alkoholrelaterade trafikbrott dominerar trots allt besluten om indragna körkort. Det kan handla om allt från rattfull fortkörning till rattfylleri och smitning från olycksplats.
Enligt statistiken är det inte ovanligt att en rattfull förare kör mot rödljus eller struntar i stoppplikt för att sen i hög fart åka iväg. 31 sådana fall finns registrerade.
Förutom de personer som blivit av med sina körkort utifrån de kriterier som nämns, finns även ett antal återkallanden eller indragningar som kan sägas vara medicinskt relaterade.
Fler i Västerbotten
- Det handlar om personer där körkorten dragits in på grund av sjukdom, eller på grund av att personen inte skickat in särskilt intyg, säger Bo Grönqvist.Under 2005 drogs 163 körkort in av just den anledningen.
I en jämförelse med grannlänet visar statistiken att 790 personer västerbottningar blev av med körkortet. Det är faktiskt drygt hundra fler än året innan. 249 återkallades på grund av sjukdom. Sammanlagt drogs således 1 049 körkort in.