För två år sedan passerade för första gången över 2 000 laxar fisktrappan i Sikfors, men i fjol blev det ett rejält bakslag när bara 1 441 laxar passerade. I år har minskningen fortsatt, om än bara marginellt (1 413 laxar har passerat).
Huruvida det är början på en negativ trend är svårt att dra några slutsatser om.
– Vi har inte hunnit göra någon analys, men det är klart att minskningen de två senaste åren är bekymmersam. Piteälven behöver mångdubbelt individer för att på sikt säkra laxstammen, säger Jan Isaksson, samordnare för Pite älv ekonomiska förening.
Har du någon teori?
– En gissning är att den varma sommaren och det låga vattenflödet har spelat in.
I fjol passerade rekordmånga havsöringar (1 528), men i år är det bara 1 309 havsöringar.
– Det är en dipp, men att utifrån ett år dra några slutsatser är svårt. Vi ska inom kort ha ett möte med Skellefteå kraft, säger Jan Isaksson som har en förhoppning om att fisktrappan ska byggas om.
Stefan Stridsman vid länsstyrelsens vatten- och fiskeenhet i Norrbotten konstaterar att ett kraftverk alltid är ett problem när det gäller fiskuppgång.
– Fisken ska hitta trappan och det är flera faktorer som spelar in. Det är ett större problem än vad många tror, säger Stridsman och nämner i sammanhanget Hednäs kraftstation i Åbyälven.
– Där är problemet verkligen stort, men Skellefteå kraft har ju lovat att vidta åtgärder.
I år har bara 113 laxar och 23 havsöringar passerat fisktrappan i Hednäs. En katastrofal situation som hotar hela laxstammen i Åbyälven om inte åtgärder vidtas.
I Byskeälven har officiellt bara 1 995 laxfiskar passerat fisktrappan i Fällfors, men siffran är osäker eftersom det varit problem med fiskräknaren. Tendensen är dock fortsatt negativ.
Men även i älvar utan kraftverk är siffrorna vikande. För ett par år sedan räknades över 100 000 laxar i Torneälven, men i fjol halverades den siffran. I år handlar det om 45 882 individer.
– Finska forskare har visat att det varma vädret har varit negativt, men Torneälven har också haft problem med sjukdomar på senare år och det är svårt att veta hur det slagit de senaste åren, säger Stefan Stridsman.
Är du orolig för laxens framtid?
– Nja, i många älvar är det ett relativt normalår, men om nedgången fortsätter så får det sannolikt konsekvenser. Det kan handla om ändrade kvotsystem för yrkesfisket, men också minskat uttag i älvarna.