Under sommaren har Piteå kommun på prov plockat bort askkopparna på gågatan med undantag av Byxtorget. Projektet, som kallas för rökfri gågata, infördes mot bakgrund av den striktare tobakslagen som förbjuder rökning i vissa utemiljöer.
– Vi får in klagomål från Piteåbor som upplever att rökning ofta sker längs gågatan och att det hindrar dem från att besöka butikerna. När de utsätts för rökning påverkas deras luftvägar negativt, det är också kopplat till en stor oro för att bli sjuk. En rökfri gågata kommer att vara välkomnande för alla, sade Åsa Wikman, miljö- och hälsoskyddschef, vid införandet.
Projektet startade den 22 juni och pågår fram till den sista september i år. Teknik och gator som städar stadsmiljön har noterat en viss minskning av antalet fimpar som kastas på marken, både efter att den nya lagen trädde i kraft i fjol och vid införandet av en rökfri gågata.
– Men våra medarbetare upplever att det fortfarande är många som inte använder befintliga sopkorgar och askkoppar. Det blir mycket skräp i stadskärnan, samtidigt som det också blir ett arbetsmiljöproblem för vår personal. Vi hoppas att Piteåborna som vi möter kan ge oss tips på hur vi tillsammans kan hålla Piteå rent och fräscht, säger Micael Kemi, tillförordnad avdelningschef på teknik och gator.
Piteå kommun bjuder nu in medborgare att prata rökning och nedskräpning med politiker och tjänstemän på Byxtorget på lördag.
– Nu följer vi upp det tillfälliga förbudet genom att träffa medborgare för att höra deras tankar och synpunkter om nedskräpning, rökning, hälsa och miljö. Vi hoppas att många tar chansen att komma fram och prata med oss, säger Åsa Wikman, miljö- och hälsoskyddschef.
I Sverige slängs cirka en miljard fimpar varje år. I fimparna finns farliga ämnen som fastnat i cigarrettfiltret för att skydda rökarens lungor, men som har stor påverkan på miljön.
– Förutom nikotin innehåller fimpen bland annat plast och kadmium. Stora mängder fimpar hamnar även i våra dagvattenbrunnar och sköljs ut i havet. Fimpar är en av de största källorna till plastförorening av våra vattendrag, säger Åsa Wikman.
Efter sommarens testperiod kommer en utvärdering att ske i form av en fimpinsamling. Resultatet jämförs sedan med fimpinsamlingen från 2019.