Trots den förbättrade statistiken i Piteå måste fler bli medvetna om de risker som finns.
- Många vet för lite om riskerna med könssjukdomar, säger Åsa Regnér, generalsekreterare vid RFSU, i ett pressmeddelande.
Sexualundervisning
RFSU har länge pekat på behovet av bättre sexualundervisning, högre lärarkompetens och mer skolhälsovård. På senare tid har regeringen tagit beslut som på sikt leder till förbättringar, men mer stöd behövs till skolorna.
- Mindre sexualundervisning i skolorna ligger bakom de bristande kunskaperna bland unga, säger Tanja Tydén, en av forskarna bakom studien.
Lars Berglund, rektor på Pitholmsskolan, Tallbackaskolan och Mellangårdsskolan tycker att de har lagom med sexualundervisning, vilket enligt läroplanen är två veckor i årskurs 8 och ett fåtal tillfällen i årskurs 6.
- Jag tycker den är tillräcklig om det är hög klass på undervisningen, säger Lars Berglund.
Generösare öppettider
Generösare öppettider på ungdomsmottagningen efterfrågas också av RFSU.
- Min åsikt är att ungdomsmottagningarna borde framför allt få en relevant bemanning i förhållande till ungdomsantal och därtill en ökning av åldersgränserna. Det ser väldigt olika ut runt om i Norrbotten och landet i övrigt, säger Maria Brundin, barnmorska vid ungdomsmottagningen i Piteå.
Hon förklarar att detta beror på att Ungdomsmottagningar inte är ett nationellt uppdrag ännu. De åldersgrupper som visar sig ha hög statistik vad gäller sexuellt överförbara infektioner är inte den åldersgrupp som ungdomsmottagningen i Piteå servar.
Maria Brundin menar att många underskattar risken och konsekvenserna när det kommer till klamydia.
- "Genital snuva" pratar man om, klamydia är mycket smittsamt och kan ge skador. Det är anmälningspliktigt och en indikator på alla andra könssjukdomar som smittar på samma sätt, säger hon.