Färre fälls för grov kvinnofridskränkning

En 24-årig Pitebo sitter häktad, misstänkt för grov kvinnofridskränkning. Men både antalet anmälda brott, åtal och fällande domar minskar.

Kvinnovåld. Kvinnor misshandlas varje dag och mer än en gång har ljusmanifestationer genomförts för att hedra inte minst de avlidna kvinnornas minne.  Men trots att samhällets syn har hårdnat, minskar åtalen och domarna. (Arkivbild)

Kvinnovåld. Kvinnor misshandlas varje dag och mer än en gång har ljusmanifestationer genomförts för att hedra inte minst de avlidna kvinnornas minne. Men trots att samhällets syn har hårdnat, minskar åtalen och domarna. (Arkivbild)

Foto: Robert Lundberg

Piteå2018-01-03 19:00

Grov kvinnofridskränkning infördes i brottsbalken 1998. Lagstiftarens intention var att med en ny brottsrubricering och därmed skärpta straff komma åt de män som systematiskt misshandlar och terroriserar närstående kvinnor.

Upprepade kränkningar i form av vålds-, frids- eller sexualbrott samt från 2013 även skadegörelse och överträdelse av kontaktförbud ska rendera i som lägst fängelse i nio månader och som högst sex år.

Som jämförelse kan nämnas straffsatserna för misshandel, som varierar mellan dagsböter eller högst sex månaders fängelse för ringa brott och för grovt brott, ofta med vapen eller tillhygge inblandat, som lägst ett år och som högst sex års fängelse.

Med den nya lagen ville man inskärpa att samhället ser allvarligt även på brott av ringa eller normalgrad, särskilt om det sker upprepat och i kombination med exempelvis hot eller psykisk misshandel ämnad att skada kvinnans självkänsla.

Men frågan är om det blivit så.

När lagen var ny, anmäldes fler brott och både polis och åklagare agerade för att säkra bevis för en fällande dom. Men trots åtal för grov kvinnofridskränkning slutade ofta rättsprocesserna med domar för enstaka fall av misshandel och olaga hot – och därmed lägre straff.

Nu verkar en allmän anpassning i alla led ha skett.

I Norrbotten anmäldes 42 brott 2012, 13 av dem ledde till åtal men bara två till fällande dom. 2013 var siffran 27 brott, sex åtal och och två domar, 2014 33 fall, fem åtal och ingen dom, 2015 18 fall, sex åtal och tre domar och under 2016 bara tio anmälda brott, ett enda åtal och ingen dom.

Det visar statistik från åklagarmyndigheten och Brottsförebyggande rådet, Brå. Trenden ser för övrigt ut likadan i hela landet.

Antalet anmälda brott sjunker också gradvis sedan 2008, då en topp med 2 617 anmälda fall noterades i landet. Under 2016 gjordes litet drygt 1 700 anmälningar och orsaken ska nu utredas av Brå.

Kammaråklagare Ulla-Karin Lindström, Piteå, leder ofta förundersökningar och väcker åtal gällande brott mot barn och kvinnor.

Hon menar att synen på våldet mot kvinnor och barn skärpts både i rättsväsendet och i samhället i stort.

– Våld i hemmet är aldrig den enskildes angelägenhet, utan samhällets.

Att färre åtalas och döms för grov kvinnofridskränkning betyder inte att man på något sätt ser mindre allvarligt på våldet och kränkningarna.

– Det kan visserligen vara så att praxis utvecklats under årens lopp, säger hon, men å andra sidan kan det vara så att de enskilda brotten anmäls i ett tidigare skede och att det då inte blir fråga om den samlande, allvarligare brottsrubriceringen grov (kvinno-)fridskränkning.

Att män betydligt oftare än kvinnor tar till våld, är ingen hemlighet – även om naturligtvis inte alla män är våldsamma. År 2009 lagfördes exempelvis 12 697 män för brott mot liv och hälsa jämfört med 1 201 kvinnor.

En handlingsplan med ett flertal åtgärder för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer genomfördes 2007–2010.

Men Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum i Göteborg har gjort en tillsynsrapport, där man bland annat konstaterar att mindre än hälften av de anmälda kvinnofridsbrotten leder till åtal och att offren ofta har mycket svårt att berätta om enskilda händelser då det så att säga blivit vardag, när våldet sker hela tiden.

Grov kvinnofridskränkning

Anmälda brott

Totalt i länet, i Luleå, Piteå, Boden, Älvsbyn, Arvidsjaur och Arjeplog

2012: 42, 14, 6, 7, 1, 0, 0

2013: 27, 5, 5, 3, 1, 1, 0

2014: 33, 3, 19, 4, 0, 1, 2

2015: 18, 3, 1, 4, 1, 1, 0

2016: 10, 5, 2, 0, 0, 0, 0

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om