Färre fåglar vid bordet

FÅGELFRITT. Vart har alla vinterfåglar tagit vägen? Det undrar fågelvännen Arnold Eriksson i Öjebyn. Efter jul har småfåglarna som han matar regelbundet lyst med sin frånvaro. Till och med skatorna är försvunna.

Piteå2008-01-23 00:00
ÖJEBYN (PT)

Förr om åren och fram till i julas den här säsongen var det gott om gråsparvar, talgoxar och and ra vinterfåglar som lät sig väl smaka av de feta, energirika solrosfröna och havregrynen i familjen Erikssons fröautomater, som är uppsatta på snickarbodsväggen på villatomten nere vid Piteälven.

Men så plötsligt: alla fåglar puts väck! Inte ens de vackra skrattande skatorna ses längre flaxa kring fläsksvålen som Arnold brukar bjuda dem på.

Skröna?

Kan det vara så att fåglarna skaffar sig mat på annat håll, ute i naturen, när vintervädret är så onormalt milt som för närvarande? Eller kan det rent av, hemska tanke, vara så att Arnold har råkat få frön av dålig kvalitet som fåglarna ratar eller till och med blir sjuka av?

- Jag har hört rykten om att ifall man lägger ut dåliga frön från öststaterna, så dör fåglarna. Men i så fall skulle jag väl ha sett sjuka eller döda fåglar och det har jag inte gjort, säger Arnold Eriksson, som förmodar att detta med giftiga frön är en skröna.

Ornitologen Lars Sandberg i Öjebyn har en generell förklaring, nämligen att de senaste årens milda vintrar gör att fåglarna inte är lika beroende av den mat som vi lägger ut åt dem vid husknuten.

- Under milda vintrar hittar fåglarna lättare föda på naturliga ställen: mesarna söker sig till skogen, där de finner småkyp i barken, och fröätande arter som grönfink hittar frön ute i naturen, förklarar Lars Sandberg och fortsätter:

Stamgäster

- En normalkall vinter uppehåller fåglarna sig frekvent vid fågelbordet, men så snart det blir lite mildare väder så minskar antalet fåglar. Det är också så energitekniskt att fåglarna måste äta mycket mera mat under kalla dygn, medan energitillskottet inte alls behöver vara lika stort när det är milt väder.

Kalla vinterdagar kan en fågel behöva äta up till 20 procent av sin kroppsvikt.

Om man börjar mata fåglarna redan på hösten ökar chansen att man ska få se dem ofta och regelbundet, som stamgäster vid fågelbordet under hela vintern.

- Men sedan är de alltså inte mer tacksamma än att de lämnar fågelbordet om det blir lättare att hitta mat i naturen, säger Lars Sandberg med ett skratt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om