Färre dispenser för sena begravningar

En månad. Längre än så får det inte gå mellan dödsfall och gravsättning/kremering. Lagen trädde i kraft i maj men efterföljandet har varit svagt och flera anstånds har sökts och beviljats. Men snart är det slut på det. Vid årsskiftet skärps tillämpningen.

Jan-Erik Bäckström, kyrkogårdsförman på Annelundskyrkogården, i färd med att skotta igen en grav. Han säger att en jordbegravning kan ombesörjas från en dag till en annan men att kremationer tar längre tid eftersom krematoriet ligger i Luleå och att man där vill ha kistan en vecka innan kremation.

Jan-Erik Bäckström, kyrkogårdsförman på Annelundskyrkogården, i färd med att skotta igen en grav. Han säger att en jordbegravning kan ombesörjas från en dag till en annan men att kremationer tar längre tid eftersom krematoriet ligger i Luleå och att man där vill ha kistan en vecka innan kremation.

Foto: Ylva Forslund

PITEÅ2012-12-07 06:00

I mars beslutade riksdagen att halvera den då gällande maxtiden mellan dödsfall och gravsättning/kremering. Två månaders tidsspann blev en månad och i maj vann beslutet laga kraft.

- Beslutet kom väldigt hastigt. Vi inom kyrkan informerades under vårvintern och i maj började det gälla, säger Kristina Granberg, kyrkogårdschef i Piteå.

Att lagen kom så hastigt medförde att Skatteverket, som är den myndighet där man söker om anstånd, beslutade att vara generösa med uppskov och man beslutade att lägga på 14 dagar direkt bara man hörde av sig. Men vid årsskiftet är inkörningsperioden över man kommer att bli hårdare i sin bedömning av anståndstiderna.

Förruttnelseprocesser
- Sverige är ett land som godkänt väldigt lång tid (två månader) mellan dödsfall och begravning. Så lång tid är inte bra att ha. Det handlar bland annat om förruttnelseprocesser som sätts igång. Att förkorta tiden till en månad är också en anpassning till andra länder som har betydligt kortare tider än en månad, säger Per Skogh, rättslig expert på Skatteverkets rättsavdelning.

Vad händer om tiden överskrids?
- Ingenting. Det finns inga straff eller bötessystem. Vi vill få till en attitydförändring beträffande begravningar och att man genomför den inom utsatt tid och att annat kan stå tillbaka under den tiden, säger Per Skogh.

Inga tvångsbegravningar
Kan det bli fråga om tvångsbegravningar om tiden överskrids?
- Det kan jag inte se. Skulle det vara så att tiden blir knapp i något fall och att man då hör av sig och berättar hur det ligger till så är det okej då vi vet att det är på gång. Vi vill som sagt mest få till en attitydförändring, säger Per Skogh.

Går att söka anstånd
Att attityden till begravningar ändrats är något som Kristina Granberg instämmer i.

- Förr i världen gick en begravning före allt annat. Om någon dog ställde man in eller avbokade sådant som var planerat för att man skulle kunna hålla begravningen. I dag är det tvärt om. Bokade semesterresor bokas inte av och man inväntar att släktingar boende på annan ort ska kunna resa till begravningen, säger Kristina Granberg.

I Hortlax församling är man bekymrade över den hårdare tillämpningen av lagen men säger sig inte att ha några problem med att hinna med de jordbegravningar som ska hållas.

- I Hortlax har vi fem fasta begravningstider per vecka, två på onsdagar, två på fredagar och en på lördag. Vi har sammanlagt cirka 65 begravningar per år så vi kommer inte att ha några problem att hinna. En jordbegravning kan ordnas från en dag till en annan, säger Peter Lundberg i Hortlax församling.

Att tiden kortats till en månad innebär inte att man inte kan söka anstånd. Detta görs till Skatteverket som bedömer att något av kriterierna är uppfyllt.

FAKTA Kriterier för anstånd om gravsättning

1 Om det bara finns en anhörig som kan beställa begravningen och den skulle vara förhindrad att göra det kan anstånd ges.

2 Obduktion

3 Tvist i gravsättning/kremering. Det kan handla om en tvist huruvida den döde ska begravas eller kremeras. Det kan också röra sig om en tvist var en avliden ska begravas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om