Färre byggen gör målare arbetslösa

Det är hårda tider i måleribranschen. Den senaste byggboomen i Piteå börjar avta och många målare står därför utan jobb. Och på Lundströms måleri har det gått så långt att 14 har varslats om uppsägning - trots att några av dem bara har jobbat i några veckor.

Bygg- och måleribranschen går hand i hand, och färre nybyggen innebär färre jobb för målarna. Men både Mikael Lindkvist (i bakgrunden) och Mikael Markström är lyckligt lottade som just nu har jobb på bygget på Lillbrogatan/Prästgårdsgatan.

Bygg- och måleribranschen går hand i hand, och färre nybyggen innebär färre jobb för målarna. Men både Mikael Lindkvist (i bakgrunden) och Mikael Markström är lyckligt lottade som just nu har jobb på bygget på Lillbrogatan/Prästgårdsgatan.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2008-08-29 06:00
Att måleribranschen går upp och ner som en berg- och dalbana är inget nytt. Men de senaste åren har dalarna blivit allt djupare. Så sent som i somras nyanställde Lundströms måleri ett flertal personer för att klara av alla jobb som strömmade in. Men nu, bara några veckor senare, har 14 av de 40 målarna varslats om uppsägning.
Normalt för branschen
- Det är klart att det känns tråkigt, men samtidigt är det helt normalt för branschen. Alla har inte jobb jämt. Och alla målare vet att läget ser ut så här, det blir jobb så länge det finns jobb, säger Sören Ericsson, arbetsledare på Lundströms måleri.
- Hösten och vintern är alltid sämre tider, men de senaste två åren har varit extrema, fortsätter han.
Flera målarfirmor i stan har märkt av den sinande orderingången, men en som hittills har lyckats stå emot den negativa trenden är Bergströms måleri i Öjebyn.
- Vi hade förväntat oss en nedgång efter att ha hört att andra hade det tufft, men den har inte kommit än. Fast vi jobbar mer med industrimåleri och har trogna och långvariga kunder, förklarar Roger Åkerlund, vd. Men man ska aldrig säga aldrig ...
Avmattning
Anledningen till den hastiga minskningen av målarjobb är att den tidigare byggboomen som har varit i stan har mattats av. Och färre nyproduktioner innebär helt enkelt färre målarjobb.
- Ja, som det ser ut nu så kommer det inte att byggas så mycket mer i Piteå under året, men man vet som sagt aldrig i den här konjunktursbaserade branschen, säger platschef Björn Lundberg på BD Bygg.
Osäker arbetssituation
Den ständigt osäkra arbetssituationen oroar många målare, men inte Mikael Markström som just nu håller på att sätta färg på bygget på Lillbrogatan-Prästgårdsgatan.
- Jag har jobbat i så många år och vet att det brukar gå upp och ner, så jag tar det lite med en klackspark. Men det är ju ett orosmoment, särskilt bland yngre som är nya på marknaden och kanske har familj och hus, säger han.
Jobb långt hemifrån
Han berättar även att bristen på jobb tvingar många att arbeta en bra bit hemifrån. Något som visserligen ger klirr i kassan, men som sliter hårt på andra håll.
- Jag var nere i Umeå och jobbade i fyra, fem månader och det var riktigt jobbigt för äktenskapet och familjen. Man får ju försaka en hel del, berättar Mikael Markström.
Men även om det periodvis känns tungt så brukar det lösa sig till slut, menar han. Och med lite tur så gör det även det för de varslade målarna på Lundströms måleri.
- Vi varslade tio personer förra året, men ingen av dem behövde gå i slutändan. Så än så länge är det ingen som vet hur det här kommer att sluta, säger en hoppfull Sören Ericsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om