Men detta verkar inte stämma: I alla fall inte i PT:s spridningsområde.
Ukrainarna Oleksandz Semeniktin plockar bär i Sverige för tredje året i rad:
- Det är jättedåligt, den bästa sommaren var 2005. Då kunde jag plocka 70, 80 upp till 90 liter om dagen. Nu blir det mellan 20-35.
Han och Evgenij Lysenko är två av 50 ukrainare som bor på Ladrikets Camping i Norrfjärden. Varje eftermiddag/kväll tar de bilen in till Fobi Partners uppköpningsställe i Fjellfrys lokaler i
Öjebyn.
Deras bär vägs och betalningen sker i kontanter.
"Visst finns det bär"
På knagglig engelska förklarar Oleksandz att han och landsmännen plockat bär här i en vecka. De ska stanna i totalt två månader och hoppas att det snart blir bättre.Leif Ögren, som äger bäruppköparföretaget Fobi Partner (som i sin tur förser Fjellfrys med bär) menar att det inte är någon tvekan om att det kommer att bli färre blåbär i år eftersom sommaren varit så torr. Blåbären befinner sig just nu i "svällningstid" då de ska bli riktigt stora. Skulle det plötsligt börja regna skulle dock situationen plötsligt kunna se helt annorlunda ut.
- Men visst finns det bär, det är bara cirka sex procent av alla bär i Sverige som plockas i överhuvudtaget. De utländska bärplockare som rekryterats av oss plockar på platser där det garanterat finns bär, säger Ögren.
Han menar dock att en "duktig bärplockare" också kan gå långa sträckor varje dag för att få ihop tillräckligt många liter. Även med dagens blåbärstillgång finns det dem som kan få ihop 1 000 kronor om dagen.
Alla möjliga länder
Fobi Partner började i torsdags att köpa blåbär i Öjebyn, Älvsbyn och Vidsel.På plats i skogarna i PT:s spridningsområde finns både svenska och utländska bärplockare, i Nyfors i Älvsbyn finns ett gäng vitryssar som också rekryterats av Fobi Partner, i Norrfjärden bor gänget från Ukraina.
- Cirka 70 procent av dem har plockat bär här förut, 30 procent är nya. De sköter sig väldigt bra och allt fungerar som det ska, säger Ögren.
Enligt Leif Ögren finns det dock mängder av bärplockare från alla möjliga länder ute i skogarna, både från Sverige, Polen, Thailand och Kina.
Alla får lika mycket betalt för sina bär:
- Vi betalar 14 kronor/liter i dagsläget, Skulle vi gett mindre hade nog många haft svårt att få det att gå ihop. De nya skattereglerna skulle innebära katastrof för både oss och dom, säger Ögren.
Som PT tidigare berättat anser Skatteverket att bäruppköparna är arbetsgivare och därför ska betala arbetsgivaravgifter för bärplockare från länder utanför EU. Bäruppköparna vägrar dock och menar att bärplockarna kan sälja sina bär till vem dom vill, de har sina egna fordon, betalar sin egen logi och kommer hit på
turistvisum.
Skogsbärbranschens intresseförening, SBIF, hävdar dessutom att inget bärföretag har sådana vinstmarginaler att det går att betala arbetsgivaravgifter utan att sänka ersättningen till bärplockarna.