Efter en lång vinter i ide behöver björnarna fylla på proteinförrådet.
En renhjord med stora flockar av vingliga kalvar utgör ett säkert skafferi – och björnarna är inte sena att förse sig.
Vill det sig illa, för vajor och renägare, kan över en tredjedel av kalvbestånden gå förlorade efter björnarnas framfart.
Begränsningar
Problemen är ett känt faktum hos länsstyrelsen. Och för att motverka utarmningen beslutades 2013 om en drastisk ökad avskjutning på totalt 90 björnar. I fjol sänktes kvoten till 67 djur och i år har tilldelningen reducerats till 35 björnar.
– Enligt vår bedömning är björnstammen på väg att tunnas ut i alltför hög grad och därför vill vi begränsa avskjutningen i tid, säger Ulf Bergelin, chef på länsstyrelsens naturvårdsenhet.
Zonindelning
– Men, poängterar landshövding Sven-Erik Österberg, vi har förståelse för rennäringens bekymmer och därför har vi infört en ny zonindelning från och med i år.
Länet har delats in i tre zoner – Jokkmokk, övriga inlandet och kustkommunerna – med högsta avskjutning där björnarna orsakar störst skada.
– I Jokkmokks kommun får 15 björnar fällas, i övriga inlandet 17 och i kustkommunerna tre björnar, summerar landshövding Österberg.
Skyddsjakt
Dessutom har ytterligare 22 björnar fällts tidigare i år under så kallad skyddsjakt, via länsstyrelsens försorg eller med dess godkännande.
– Det bedrivs skyddsjakt varje år med ungefär samma antal fällda djur. Dessutom försvinner årligen fem–tio björnar som förolyckas på järnvägar och vägar. Givetvis räknar vi in alla dessa när vi sätter kvoteringen, säger Ulf Bergelin.
Svajigt underlag
– Annars är underlaget för beräkningen av björnstammens storlek något svajig. Det bygger på fakta från en spillningsinventering 2010 och från inrapporterade observationer främst i samband med älgjakten, berättar Bergelin.
Utifrån detta underlag uppskattar länsstyrelsen björnstammen till omkring 600 djur i Norrbotten.
– Vi genomför en ny spillningsinventering 2016 och fram tills dess är vi återhållsamma med tilldelningen, förklarar Ulf Bergelin.
Ekonomiska spill
Länsstyrelsens hållning har väckt ilska hos länets renskötande samer.
– För oss kommer begränsningarna i björnjakten att få ödesdigra konsekvenser. Kalvförlusterna orsakar redan stora ekonomiska förluster och värre lär det bli, säger Rune Stokke, ordförande i Udtja sameby med totalt cirka 2 800 renar.
– Vi samer blir inte trodda när vi utvecklar problematiken. Många har gett upp och rapporterar inte längre in sina björnobservationer. Därför är ett uppskattat antal på 600 björnar på tok för lågt räknat. Det handlar om minst 900, bedyrar Stokke.
– Det enda raka hade varit att behålla fjolårets avskjutning på 67 björnar. Nu får vi ta hela smällen för länsstyrelsens märkliga resonemang, anser Rune Stokke.
Björnjakten startar den 21 augusti och pågår fram till den 30 september ovanför odlingsgränsen, och till den 15 oktober nedanför odlingsgränsen, så länge kvoterna inte är fyllda.