45 procent av de barn som adopterades genom organisationen Barnens vänner i Öjebyn förra året hade särskilda behov av olika slag. Det kan innebära allt från gomspalt eller hjärtfel till att psykisk sjukdom eller missbruk kan finnas i barnens biologiska familjer.
Barnens vänners statistik är inte unik, så ser det ut i hela landet. Det har blivit svårare för par som enbart kan tänka sig att adoptera en frisk bebis.
- Fler sökande i fler länder vill adoptera och antalet små barn utan kända särskilda behov som behöver familj genom internationell adoption har minskat, säger Lovisa Kim vid MIA, Myndigheten för internationella adoptioner.
Färre adoptioner
Internationell adoption har förekommit i Sverige sedan slutet av 50-talet. Cirka 50 000 barn har kommit till Sverige genom adoption. De senaste åren har dock de internationella adoptionerna i Sverige minskat. 2011 adopterades 655 barn från andra länder av svenska adoptivföräldrar. 2002 var den siffran 1008 barn. Minskningen beror inte på att färre svenskar vill adoptera utan på att det finns färre barn som är i behov av adoption.
För Barnens vänner, som är en av fem organisationer i landet som får förmedla internationella adoptioner, har denna minskning inte resulterat i mindre jobb.
- Vi har lika mycket eller mer att göra. I dag måste vi samla in mycket mer information om medicinska frågor runt barnen, säger Mona Berglund, informatör.
Snabbare väg
Adoptionsprocessen är lång. För par som inte vill ta emot ett barn med särskilda behov är det ursprungsländerna som parar ihop barn med föräldrar. Generellt sett är det en väg som tar längre tid än för par som kan tänka sig att adoptera barn med särskilda behov.
- Vi har familjer som skickade in ansökningspapper till Kina 2006 och fortfarande inte har fått något svar, säger Mona Berglund.
När det gäller barn med särskilda behov är det oftare adoptionsorganisationerna i Sverige som försöker matcha barn och föräldrar. En väg som vanligtvis går snabbare.
- Det gäller att vara realistisk. Om 95 procent av barnen på ett barnhem har särskilda behov och man vill ha ett friskt litet barn så bör man vara medveten om att det är en chanstagning, säger Mona Berglund.
Ändrar sig
Snittåldern på de barn som adopteras genom Barnens vänner är två år.
- För många adoptivföräldrar är det en process. Först säger de att de vill ha ett barn under ett år som är friskt men efter att de har gått föräldrautbildning och pratat med andra så ändrar sig många.