Fårölotten bjöd in till lugnet

Från det att snön smälter om våren tills det att hösten gör entré med snålblåst och fallande löv är de 38 kolonilotterna på Fårön en populär tillflyktsort för sina ägare. I går anordnade Fårölottens koloniförening öppen trädgård och det var fritt fram för intresserade Pitebor att komma och känna lugnet de också.

Britt och Hans Näsströms koloni gränsar till skogen och har en välskött liten trädgård där de odlar allt från hallon till rödbetor. Makarna spenderar hela somrarna i kolonin och lägger ner massor med tid på att det ska se bra ut.

Britt och Hans Näsströms koloni gränsar till skogen och har en välskött liten trädgård där de odlar allt från hallon till rödbetor. Makarna spenderar hela somrarna i kolonin och lägger ner massor med tid på att det ska se bra ut.

Foto: Anders Westergren

PITEÅ2008-07-28 06:00
h
I fyra år har Britt och Hans Näsström haft sin koloni på Fårön i Piteå. I trädgården som på andra sidan gärdesgården övergår i tät skog finns allt från jordgubbar och björnbär till rödbetor och potatis. Att komma nära naturen och ha en trädgård att pyssla i betyder mycket för paret som annars bor i en lägenhet i stan.
- Vi är här från morgon till kväll hela sommarhalvåret. Det går åt mycket tid till att hålla ordning i trädgården, men det är roligt, säger Britt.
Fårölottens koloniförening arrenderar ett cirka 12 000 kvadratmeter stort område vid Sandlundsviken på Fårön. Det finns 38 kolonilotter på området och varje sommar arrangerar föreningen något som kallas för öppen trädgård.
- Det trillar in gäster hela tiden, det har verkligen varit många här och tittat i dag, fortsätter Britt samtidigt som hon välkomnar ett par nya besökare och omsorgsfullt erbjuder dem kall saft i högsommarvärmen.
Nöjda besökare
Att det har lagts ner mycket tid på såväl gräsmattor som rabatter syns tydligt och många av besökarna som kommit till koloniområdet för att titta låter sig imponeras av den välskötta trädgården.
- Den är helt underbar! Och att den vetter mot skogsbrynet gör det ännu vackrare, för att inte tala om gärdesgården som går runt huset, säger två entusiastiska kvinnor som just tagit sig ett varv i trädgården.
Många av besökarna är koloniägare från andra kolonier. Intresset att ta del av andras trädgårdar och att samtala och byta tips med varandra är stort.
Goda grannar
På Fårölottens område är kontakten mellan grannarna god. Kolonin spelar en social roll i många människors liv.
- Ja, det är klart. Man umgås ju med sina grannar, sammanhållningen här är bra. Det är bara trevligt folk, enas Britt och Hans.
- Många vill komma ut och leva mer jordnära och vi märker hela tiden hur intresset för kolonierna ökar. Det är kul, fortsätter Hans.
I grannkolonin bor Lisbeth Westerberg. Hon har haft sin koloni sedan september förra året och är väldigt entusiastisk över möjligheterna den gett henne.
- Jag bor i en liten lägenhet inne i stan annars. Att kunna kombinera det livet med livet här är absolut fantastiskt!
- Men jag måste erkänna, det är mer jobb än jag trodde med trädgården. Tur det blir sommar nästa år också!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om