Farligt för killar sälja blommor på festival

JÄMLIKHET. Blomsterförsäljning är för farligt för killar. Det anser de ansvariga vid företaget Cityflower som säljer rosor på gatorna under Piteå dansar och ler och bara rekryterar tjejer. Också företaget Kittelfjäll föredrar att lyfta fram unga kvinnor, och marknadsför dem som "läckra".

Piteå2007-07-26 00:00
"Tjejer mellan 17-25 år sökes för blomsterförsäljning ..." står det i Cityflowers rekryteringsannons i lokaltidningen. En formulering som rimmar illa med jämställdhetslagens intentioner. Arbetsgivaren har en skyldighet att försöka få en jämn könsfördelning och ska se till att bägge könen har möjlighet att söka jobben som erbjuds.

- Att bara rikta sig till ett kön i annonsen är inte olagligt i sig, men konsekvensen kan bli en anmälan om någon sökande känner sig diskriminerad, säger Magnus Jacobson, pressekreterare hos Jämo.

Trakasserade

- Det är ett klassiskt tjejjobb, säger Daniel Vernersson vid Cityflower. Det är mest killar som köper blommor till sina tjejer. Det här handlar absolut inte om någon diskriminering.

- Vi har killar som jobbar åt oss, men det är inte ovanligt att de blir trakasserade av andra killar och det har också förekommit misshandel. I viss mån är jobbet inte helt riskfritt för någon, säger Vernersson.

- Det finns alltid en risk om man jobbar kvällstid vid festivaler där det förekommer fylla. Vi uppmanar de som arbetar hos oss att inte gå på mörka ställen och att inte bära med sig mycket pengar.

Tjejerna serverar

Även Kittelfjäll som har öltält på festivalområdet har vänt sig till unga kvinnor när de rekryterat serveringspersonal. I företagets annons marknadsförs de anställda tjejerna som "Piteås läckraste". Delägaren Patrik Berg vill inte definiera vad det innebär.

- Temat after-ski är förknippat med att det är tjejer och killar, att tjejer serverar killar och bär fram öl.

Kittelfjälls annonsering har uppmärksammats även i andra medier och Berg tycker att frågan blivit snedvriden.

- Det har blivit en kvinnosaks-sak av det hela. Vi har fler killar som jobbar än tjejer. Tjejerna serverar och killarna jobbar ’bakom kulisserna’.

- Tjejerna tycker att det är kul att servera och killarna tycker inte det - så enkelt är det.

Ingen tävling

Är det inte förlegat att marknadsföra sig på det här sättet?

- Vi marknadsför Kittelfjäll i en positiv anda, inte som att vi har tjejer runt en kromad stång eller något sådant. Vi gör absolut inget kvinnoförnedrande. Killar är kanske mer öltörstiga och därför har det blivit - kanske omedvetet - att vi har tjejer som serverar.

På vilket sätt är tjejerna läckra?

- Jag har inga kommentarer till det.

Är jämställdhetstänket mindre utbrett i festivalbranschen?

- Nej. Vi har jämställdhetsplaner i vår verksamhet. Vi har 14-15 tjejer och 22 killar inklusive rockbanden som jobbar med arrangemanget. När man kommer hit som gäst ser man både killar och tjejer i aktion.

Befäster fördomar

Enligt uppgifter i NSD har kvinnorna som serverar fått jobbet via en uttagningstävling i Kittelfjäll under nyårshelgen. Patrik Berg förnekar att det stämmer.

- Det är som hos vilken arbetsgivare som helst. Folk söker och får jobb.

Jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström tycker att arrangemanget verkar sexistiskt.

- Annonsen befäster förlagda fördomar om kvinnor, säger han till NSD.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om