Ett syfte med dagen var att hjälpa Piteborna att komma till rätta med sitt farliga avfall - efter storstädningen i garaget, förrådet, badrummet eller fritidshuset.
Förvirring
I ett tält hade miljöingenjör Anneli Ekman och Conny Jonsson, som jobbar med farligt avfall på renhållningen på ett pedagogiskt sätt dukat upp med flera olika exempel på farliga produkter: Nagellack, raklödder, fläckborttagning, lacknafta, fasad- och mögeltvätt, batterier och mycket annat. Sådant som ska lämnas in till tippen.Enligt Anneli Ekman råder det dock en del förvirring kring "Vad som är farligt avfall och "Hur det ska sorteras?"
Är det okunskap eller slöhet?
- Det är nog både och, men jag tror att när folk är osäkra så lägger de mycket i den "röda lådan", men sedan måste vi bli bättre på att informera om vad som är farligt avfall också.
Högsäsong
Per Eriksson, Blåsmark, var en av dem som passade på att lämna in sitt farliga avfall på tippen, bland annat batterier från en röda tunnan:- Det här har nog legat där i något år, men till sist blev det för mycket och jag fick bege mig hit. Men det är väldigt bra skyltat och markerat här, sedan känns det som att man gör någonting bra för miljön också.
Just nu råder högtryck på Bredviksberget med cirka 400 bilar per dag. Bland annat lämnas mängder av elektronik, men också bräder, ris och mycket annat. Senaste två veckorna har man också hållit kvällsöppet:
- Folk är väldigt duktiga på att sortera uppe på rampen. Det är aldrig något gnäll, säger Tomas Gustavsson, ansvarig för Bredviksbergets avfallsanläggning.