Men värst är pilarna.
Detta praktfulla, vackra, snabbväxande träd är lika ståtligt ovan jord som det är lömskt under backen.
Spridningsrisk
- Rötterna har en fantastiskt förmåga att sprida sig. De har inga problem att tränga in och utveckla sina rotsystem i äldre betongavloppsrör, förklarar Lennart Granström, arbetsledare vid teknik- och gatukontoret i Piteå.- Det finns gott om näring som lockar in rötterna i dessa rör.
Bara under hösten har tre villaägare i Piteå kommun drabbats av stopp i avloppen - med pilträd som roten till det onda.
Varning utfärdas
Vid en fastighet har rotsystemet spritt sig sex meter från stammen, 2,5 meter ner i backen, under asfalten, och tagit sig in genom en rörskarv för att utveckla en oigenomtränglig rothärva.- Vår bedömning är att dessa problem tilltar. Det finns verkligen fog att varna för just pilträd.
- Ska man ha pilar på tomten bör man plantera dem på betryggande avstånd från avloppsnätet, säger Lennart Granström.
Att genomföra felsökning vid stopp - i första hand med små manuellt styrda filmkameror - och vid behov sätta in hela batteriet av nödvändiga åtgärder med grävning, rörbyten, etcetera, kan utvecklas till en kostsam apparat.
Är rötternas skada skedd på kommunens mark blir kostnaden en kommunal huvudvärk - även om trädet är privatägt.
Men ligger det skadade röret på privat mark får tomtägaren själva stå för fiolerna. I värsta fall kan utgiften landa på flera tiotusentals kronor.
I dag används i huvudsak pvc-rör av extremt stryktålig hårdplast i dagvatten- och avloppssystemet. Och där är trädrötter chanslösa - även pilens genomborrande näringsspröt.
Tänk efter före
En gyllene regel slår fast att ett träds rotsystem är ungefär lika stort som kronan. Dock spelar markförhållanden in. I sandrika marker måste rötterna vidga sig i näringsjakten i jämförelse med där bra jordmån råder.- Det gäller som sagt att tänke efter före, innan man börja gräva ner träd på gården, säger Lennart Granström.