”Färg och form är min grej"

Zarah Lundberg har alltid tecknat och målat. Att skapa kollage på olika teman blev vägen in i olika dagboksmetoder. Hon är en av de första medlemmarna i den nystartade gruppen ”Bullet journal Piteå”.

Happy planner var en av de första dagboks-metoderna som Zarah Lundberg kom i kontakt med.

Happy planner var en av de första dagboks-metoderna som Zarah Lundberg kom i kontakt med.

Foto: Mari Gustafsson

Piteå2019-03-02 06:00

Sedan hon var liten har Zarah Lundberg skapat på olika sätt.

– Jag har målat, ritat, gjort tavlor och sminkat. Färg, form och inredning är min grej. För ungefär ett år sedan började jag klippa och klistra olika kollage med detaljer från omslagspapper, reklambilder, klistermärken, mönstrad tejp och stämplar, säger hon.

Det blev inkörsporten till olika typer av organiseringsmetoder, där just färg och form spelar stor roll.

.

På skrivbordet i ett hörn av sovrummet har hon samlat olika böcker, färgglada pennor, klistermärken, washitejp och annat hon använder när hon skapar.

– Det finns så mycket olika metoder och jag försöker fortfarande hitta min grej. Jag har fastnat för olika detaljer i det jag testat och det tar jag med mig vidare, men det kostar ganska mycket att hålla på. Det är inte ett billigt intresse, särskilt som det mesta finns i USA och då blir det dyrt med både frakt och tull.

.

En av de första böckerna Zarah Lundberg beställde var en Happy planner.

– Det är en slags dagbok med tryckta sidor att fylla i. Man väljer själv tema på boken och vilka sidor man vill ha. Tack vare speciell bindning kan man enkelt flytta och byta sidor.

Bland annat kan man välja mellan veckokalendrar med tänkvärda citat och sidor med olika listor att fylla i. Vissa delar påminner om frågorna i gamla tiders ”Mina vänner”-böcker.

Senare köpte Zarah Lundberg sin första Bullet journal-bok med prickade sidor.

– Där gör man ju allt från scratch och bygger upp sin kalender eller dagbok som man vill. Den kan vara ett bra hjälpmedel i vardagen. Och vill man kan man göra en sådan bok om ett specifikt ämne, kanske träning eller husdjur.

.

Zarah Lundberg brukar också hjälpa andra med mallar, det kan handla om en månadsstruktur för hur man ska logga sin träning till exempel.

– Jag tycker om att göra dem, men fyller sällan i mina egna när de är klara. Men jag vet att många tycker att det är tillfredsställande att ha till exempel ett diagram för städning med olika punkter att kryssa för när man gjort dem. Men jag själv känner mig lite låst då, jag glömmer att fylla i och då känner jag mig lite dålig.

.

Gruppen ”Bullet journal Piteå” har precis startat och medlemmarna träffas för att skapa och inspirera varandra.

– Vi har väldigt olika inriktningar, men alla håller på med dagböcker på olika sätt. Man får jättemycket inspiration på våra träffar, men tycker man att det känns för privat att visa vad man gör behöver man inte. Man är välkommen ändå – och vi vill gärna bli fler.

.

Det senaste som Zarah Lundberg har tittat på är en teknik där man använder speciella häften som bara har några få sidor. Med en sorts gummiband kan man trä i häftena i varandra och på så sätt bygga sin egen bok.

– Det känns som flera metoder samlade i en och påminner till vissa delar om scrapbooking där man samlar foton och tågbiljetter. Lite som en minnesbok – men man kan ha anteckningar också. Eller måla en liten akvarell och klistra in. Jag fortsätter att söka efter just min grej, för jag tycker det är något speciellt att sitta med en fysisk bok istället för med mobilen.

Tips

Bullet journal Piteå tipsar om favoriter

Instagram:

planning_jani

handletteredtruth

annie.plans

xocarolyndesigns

visothkakvei

.

Youtube:

The Angel Shoppe

Bulllet journal på svenska

Stickwithmeshop

Mylifeinabullet

Doodles by Sarah

Thecoffeemonsterzco

.

Bullet journal-bok:

Leuchtturm 1917

Nuuna

.

Penna:

Tombow dual brush pens

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om