Hallen som kommer att mäta ungefär 10 000 kvadratmeter, en hektar, kommer att binda samman den gamla tunneln med den kommande tunneln.
– Man kan tänka sig att man under skidarrangemang kommer att öppna upp hela tunneln för skidåkning och då blir det världens längsta, säger Erik Lindbäck, vd för Darkathlon AB.
Hur stor är investeringen för hallen?
– 85 miljoner kommer det att kosta. Det kan man jämföra med skidtunneln som kostade 45 miljoner, säger Erik Lindbäck.
Så vad får man plats med i den här hektarstora byggnaden? Det visar sig bli en hel del. Byggnaden blir kombinerat snölager, snöfabrik och en helt flexibel testbana för däcktest med kurvor. Något man inte kunnat göra i tunneln.
– Där är det främst acceleration och bromstest man utför. Det här är mer flexibelt så att man kan göra banor på olika sätt och testa däcken i kurvor och sladd. Det ger en till dimension för våra kunder, säger Jonas Jalar, vd för Arctic Falls.
Många företag tar annars sin verksamhet till Nya Zeeland och Dubai under somrarna, något som är både dyrt och dåligt för miljön. Därför hoppas man nu att få behålla verksamheten i Norrbotten året om.
– 30 procent av världens vintertest sker i våran region. Det här blir en del till för att befästa vår position som ledande inom den industrin. Det känns fantastiskt kul, säger Jonas Jalar.
Hallen kommer precis som tunneln att ägas av Darkathlon AB och hyras ut till Arctic falls testverksamhet. Möjligheten till sommartester lockar fler kunder till Pite älvdal.
– Anläggningen som vi bygger åt Pirelli i Flurheden byggs till stor del av vad som sker här. Vill man vara först till marknaden med sina produkter så vill man kunna testa på somrarna också, säger Jonas Jalar.
Ett par maskiner är fortfarande på plats och förbereder för jättebygget som kommer utföras av enbart lokala entreprenörer. Hellströms bygg, Ivab, Storfors plåt och Kylteknik ska under vintern förvandla den leriga plätten till en färdig anläggning. Det kommer sysselsätta en hel del människor. Tanken är att lokalen ska stå färdig till våren 2018.
– Det är otroligt kul att får vara med och att det blir ett gäng lokala entreprenörer. Det är ett riktigt rejält jobb, upp emot 25 man från oss kan behöva arbeta med det här i och med att det ska byggas under ganska kort tid, säger Samuel Hellström, från Hellströms bygg, totalentreprenör bygg.
Blir det nyanställningar?
– Inte nödvändigtvis. Men under den här perioden blir det vanligtvis att folk får gå hem under vintern när det inte byggs så mycket. Därför blir det här väldigt bra, säger Samuel Hellström.
När bygget sedan är klart så börjar arbetet med den nya skidtunneln som till en mycket större del också kommer användas för skidor. Den som redan är på plats har under en väldig majoritet av tiden använts för testförarna och det har varit svårt att få in många skidpass.
– Det var en osäkerhet innan vi kom igång med den. Men beläggningen från biltestarna har varit bättre än vi kunnat drömma om. Det har också varit utmaningar med att kombinera testverksamheten med skidor då det ska dras spår och plogas om vartannat, säger Jonas Jalar.
Därför kommer nästa tunnel att vara mer skidtunnel än den som redan finns på plats. Den nya tunneln kommer att bli 450 meter lång och kommer att gå i en bro över parkeringen och svänga upp i backen. Men det är en fråga för Etapp 3 på Lindbäcksstadion.
– En tunnel speciellt för skidåkning kommer nästa etapp. De får hålla ut till våren eller försommaren 2019. Då hoppas vi den ska vara på plats, säger Erik Lindbäck.