Färdigpackade matkassar av olika slag poppar upp runt om i landet. Det började med Linas matkasse för ett par år sedan. I kölvattnet följde de större matvarukedjorna som erbjöd egna kassar. En särskild barnkasse dök upp på marknaden och för en tid sedan lanserades en lokal variant på det temat, nämligen Pappas matkasse som tagits fram för att passa stressade småbarnsföräldrar.
Nu är inkörsperioden över och leveranserna av Pappas matkasse har satt igång på riktigt. Konceptet bygger på färdiglagad basmat som levereras hem till dörren. Till helgen erbjuds lite lyxigare måltider som lagas till i hemmet.
Ingen värdering i namnet
Namnet Pappas matkasse kom som sagt till av en slump och enligt vd Roger Blombäck ligger det ingen värdering i namnet.
- Vi tyckte det lät bra och vi tror att det kommer att funka i marknadsföringen, men visst har det väckt en del reaktioner. Mycket av det tror jag ligger i folks fördomar. Ingen reagerar på att det heter Annas pepparkakor eller Mammas köttbullar.
Så här långt levereras kassen, som egentligen är en låda, till köpare i Boden, Luleå och Piteå och Åland, Umeå och Sundsvall.
Sparar tid
- I Piteå har vi en handfull som vi levererar till men vi tror och hoppas på fler. Vi har nyligen gjort klart med en lokal distributör som kommer att köra ut maten till de som beställer, säger Roger Blombäck.
Till skillnad från andra matkassar som innehåller råvaror som lagas till i hemmet, bygger Pappas matkasse på färdiglagad mat som håller sig fräsch i kylskåp i upp till tio dagar.
- Det som tar tid när det gäller att laga mat hemma är värmebehandlingen. Den delen slipper man. Vi har också valt att inte ha några grönsaker som tillbehör, då de lätt ser tråkiga ut. Att lägga till egna grönsaker går relativt snabbt och är förstås bra, säger Roger Blombäck.
Matomat
Enligt Roger Blombäck ligger fokus på att maten ska smaka bra. I framtiden tänker man även kunna erbjuda alternativa rätter till dem som är laktos- och glutenintoleranta. Man vill även göra en hälsosatsning.
Konceptet att leverera färdiglagad mat tänker man utveckla och efter årsskiftet siktar man på att komma igång med matomaten.
- Vi planerar att leverera färdiglagad mat till företag där anställda istället för att gå ut och äta lunch kan betala för en rätt och värma på plats.