Far och son jobbar båda offshore: "Speciellt"

I sex år har Piteåbon Nils Westin jobbat som klättermekaniker på olika oljeriggar ute på Nordsjön. Arbetet på riggarna har rigorösa säkerhetsföreskrifter och resan dit tar en och en halv timme med helikopter. "Det tar något år innan man vänjer sig", säger Nils Westin.

Mikael Westin och sonen Nils Westin jobbar båda två inom oljeindustrin som yrkesklättrare, framför allt som säkringsledare och klättermekaniker på oljeriggar i Nordsjön.

Mikael Westin och sonen Nils Westin jobbar båda två inom oljeindustrin som yrkesklättrare, framför allt som säkringsledare och klättermekaniker på oljeriggar i Nordsjön.

Foto: Carolina Bengtsson

Piteå2024-03-24 08:00

En gång ungefär varannan månad gör sig Nils Westin, 29 år från Piteå, redo för att tillsammans med cirka 20 andra skiftarbetare flyga helikopter från Stavanger ut till oljeriggen Ekofisk Kilo i Nordsjön.

– Helikopterfärden skulle jag säga är den största risken med jobbet, säger Nils Westin.

undefined
Selen väger ungefär tio kilo, beroende på hur mycket utrustning man har i den. När Nils Westin jobbar har han alltid två rep, ett som kallas för backup och ett arbetsrep. På så vis är man säkrad om en lina skulle gå av.

Han berättar att när han senast flög hem var det kort efter att en helikopter med sex personer kraschat i havet utanför Bergen.

– Då var det ganska svettigt på hemvägen, alla var på helspänn, säger han.

Enligt Aftonbladet tillhörde helikoptern företaget Bristow Norway, som flyger personal mellan fastlandet och oljeplattformar på Nordsjön. Företaget har bekräftat att helikoptern var på sök- och räddningsutbildning när den av oklar anledning kraschade. De sex personerna ombord kunde vinschas upp av en annan helikopter och en person avled till följd av sina skador.

Nils Westins pappa, Mikael Westin, har jobbat inom oljeindustrin i många år och för drygt sex år sedan bestämde sig Nils för att slå sig in i samma bransch. Han började med att bekosta de kurser som behövs för att få jobba offshore.

– Det var ju en chansning. Jag sökte jobb men det tog flera månader innan de svarade så jag tänkte att jag hade kastat ganska mycket pengar i sjön. Men till slut nappade dem och det var en jävla tur, skrattar Nils Westin.

undefined
Mikael Westin åker ofta runt på olika oljeriggar och har även jobbat några turer onshore, som innebär att man jobbar på fastlandet. Nils Westin är stationerad på oljeriggen Ekofisk Kilo.
undefined
Både far och son vittnar om att arbetet har rigorösa säkerhetsföreskrifter. Bland annat gör man kontroller av varandra för att säkerställa att all utrustning sitter korrekt.

Säkerhetsarbetet i jobbet är rigoröst. Det värsta som kan hända är att det inträffar en okontrollerad utblåsning, även kallad blow-out. Enligt Mikael och Nils prioriteras HMS (hälsa, miljö och säkerhet reds anm.) över allt annat varje dag.

– Om man jämför med ett bygge i Sverige så kan man ta deras säkerhetsarbete gånger tio för att hamna i samma nivå, säger Mikael Westin.

Något både pappa och son värdesätter i jobbet är friheten som följer. Mikael Westin jobbar på uppdrag åt olika bolag och har lite varierande arbetsperioder, men för Nils Westin sträcker sig en jobbperiod över 14 dagar och sedan väntar en ledighet på 28.

– Jag har ett helt annat liv än till exempel mina kompisar. Jag har det väldigt fritt stora delar av året och kan resa när jag vill. Det är det som lockar med jobbet, säger han.

Skämtsamt säger Nils Westin att man inom branschen liknar tiden på oljeriggen med att sitta i fängelse.

– Man tar sig ingenstans hur mycket man än vill, det tar något år innan man vänjer sig vid det. Det är lite speciellt.

undefined
"Man skulle kunna säga att vi är som vaktmästare uppe i höjden", säger Nils Westin som trivs med att jobba offshore.
undefined
Jobbet som klättermekaniker är fysiskt ansträngande och Nils Westin säger att det tar några dagar efter en jobbperiod innan man återhämtat sig.

Första gången han flög ut till en plattform och såg den från ovan tyckte han att det var en märklig känsla.

– Jag tänkte: "Fan vad konstigt, det ligger en järnklump mitt i havet". Allt var så mycket större än vad jag trodde.

Under tolvtimmarspassen från sju på morgonen till sju på kvällen är klättermekanikerns uppgift att göra underhållsarbeten. 

– Nu sist när jag var där så kapade vi ner en stor rörlinje som går under riggen och sedan monterade vi upp en ny, säger Nils Westin.

– Tjusningen med jobbet är att det är så omväxlande, en dag kan du måla eller så drar du kabel, säger Mikael Westin.

När skiftet är slut går man till en "lugar", ett litet hotellrum som oftast är utrustat med tv. På riggen finns det kockar som serverar frukost, lunch och middag.

– Vi har riktigt bra mat. Det sägs att största faran med att jobba offshore är att bli tjock, skrattar Nils. 

undefined
Jobbet på oljeriggen innebär att man jobbar tätt ihop med sina kollegor. "Ibland behöver man rensa luften och det måste man kunna göra, bara man kan släppa det sen", säger Nils Westin.

Med jämna mellanrum ska offshore-certifikatet förnyas med både teoretiska och praktiska prov. Då ingår det bland annat att sitta i en helikoptersimulator som sänks ner under vatten och välter. Övningen går ut på att kunna slå ut en ruta, knäppa sig loss och ta sig ut.

– Det är inte alla som pallar och det händer att vissa måste göra om det. Många kan få panik av att sitta fastspänd, säger Nils Westin.

Vartannat år gör man en hälsoundersökning som kan leda till att man blir av med jobbet om man har stora problem med hälsan.

Kontakten med familj och vänner har blivit lättare enligt Mikael Westin. När han började i branschen fick man inte ens ha med sig en mobiltelefon ut till arbetsplatsen, men det har förändrats och nu får man ha telefonen på sitt rum. Men både pappa och son ser så klart nackdelar i jobbet, framför allt att man missar mycket på hemmaplan.

– Man kan gå miste om bröllop, begravningar och högtider. Men skulle det vara en kris så får man så klart åka hem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!