Får miljoner för att minska barngrupper

Drygt 3,4 miljoner kronor – det får Piteå kommun av Skolverket för att minska barngruppernas storlek. Varken Arvidsjaur eller Älvsbyn får dock något bidrag.

Piteå kommun får 3,4 miljoner kronor för att minska barngruppernas storlek i förskolan. Men Älvsbyn och Arvidsjaurs kommuner blir utan pengar. (Arkivbild)

Piteå kommun får 3,4 miljoner kronor för att minska barngruppernas storlek i förskolan. Men Älvsbyn och Arvidsjaurs kommuner blir utan pengar. (Arkivbild)

Foto: Jennifer Sjödin

PITEÅ2016-05-17 14:46

I dag blev det klart att 563 kommuner och fristående förskolor får totalt 950 miljoner för att minska barngruppernas storlek i förskolan. Det innebär att barn i totalt 2 800 förskolor till hösten kommer att kunna gå i mindre barngrupper till följd av bidraget från Skolverket.

– Mindre grupper är viktigt, i synnerhet för de yngsta barnen. Det är glädjande att så många vill minska gruppernas storlek. Intresset för bidraget har varit stort den här gången. Kommuner och fristående förskolor har ansökt om mer pengar än vi har att fördela, säger Johanna Freed, enhetschef på Skolverket.

Piteå kommun hade sökt drygt 4,5 miljoner kronor, men bidraget landar på drygt 3,4 miljoner.

Älvsbyns kommun hade ansökt om 660 000 kronor, men blir helt utan pengar. Likaså blir Arvidsjaurs kommun som hade ansökt om 426 000 kronor. Arjeplogs kommun hade inte lämnat in någon ansökan.

I PT:s spridningsområde får bland annat även personalkooperativet Krokofantens förskola i Hemmingsmark 220 000 kronor – lika mycket bidrag som man ansökt om.

Bidraget ska enligt de sökande användas till att utöka antalet barngrupper, minska antalet inskrivna barn eller börja använda nya lokaler. Vid fördelningen av bidraget har de förskolor som har störst barngrupper prioriterats.

– Det är ett steg i rätt riktning men många barngrupper kommer trots bidraget vara större än de riktmärken för barngrupper som vi anger. Att bara minska gruppernas storlek räcker inte. Det är också viktigt att ansvariga för förskolorna gör en barnkonsekvensanalys som utgår från barnens behov, personalens kompetens, personaltätet och lokalernas utformning, säger Johanna Freed.

De nya riktmärkena från Skolverket säger att för barn mellan 1 och 3 år bör barngruppen ligga på mellan 6 och 12 barn, för äldre barn mellan 4 och 5 år bör barngruppen inte vara större än 9–15 barn.

Som PT tidigare berättat når dock Piteå kommun inte alls upp till riktlinjerna. Enligt skolverkets statistik har Piteå kommun i snitt 17 barn per barngrupp, för barn i åldrarna ett till tre år är snittet 14 barn. Piteå kommun ska nu dels använda bidraget för att minska barngruppernas storlek, dels undvika att grupperna blir större längre fram.

Skolverkets beslut om fördelningar av statsbidraget gäller hösten 2016 till våren 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om