Senast 30 minuter efter att man slutar servera sprit så ska serveringslokalen vara utrymd. Under sommarmånaderna är detta inte ett problem då man tillåts servera alkohol till klockan 03.00 och därför kan ha öppet till samma tid.
– Man tänker man att borde kunna fortsätta sälja mat utan att sälja alkohol, men så funkar det inte. För oss är det negativt, jag tappar jättemånga kunder på grund av det, säger Petra Grönlund, ägare till Adana kebab i Piteå.
Mjukare regler i Norge
Poängen med lagen är att risken finns att kunder köper på sig flera öl precis innan stängning och då skulle kunna sitta kvar och dricka efter stängning. En utredning från staten har tidigare kommit fram till att det är en onödig kategorisk bestämmelse och att det vore bättre om kommunerna skulle bestämma en tid själva. I utredningen tar man upp exempel från Norge där det blir en mjukare övergång efter krogen om gästerna kan sitta kvar i ett par timmar om de vill utan alkoholservering.
På Adana har man funderat mycket över frågan med hur man ska göra med utskänkningstillståndet.
– Jag har funderat i flera banor. Ska man söka bort alkoholtillståndet på lördagar? Då blir man utan tillstånd under lördagen på Dansar och ler och Summer games. Tillfälliga tillstånd är jättedyra, då kan man inte hålla på och söka tillfälliga varje gång det händer någonting, säger Petra Grönlund.
Ett annat alternativ är att sluta ha öppet på kvällen överhuvud taget.
– Ibland tänker jag att jag kanske inte ens ska ha nattöppet, men det är många som äter på just nätterna. Så det är jättesvårt. Lagarna är knepiga, säger Petra Grönlund.