Får det vara en lånespark?

I vinter kommer det att finnas gratis sparkar att tillgå vid isbanan på Nördfjärden.– Piteborna har efterfrågat det här och jag hoppas att det blir populärt, säger Ulrika Bohman, parkchef.

Här kommer den så kallade sparkeringen att vara. Daniel Wallström och Micael Lindgren från Tyréns, Charlotta Wallstén och Thomas Wallstén från Wallsténhus och parkchefen Ulrika Bohman, är redo för säsongen på isbanan.

Här kommer den så kallade sparkeringen att vara. Daniel Wallström och Micael Lindgren från Tyréns, Charlotta Wallstén och Thomas Wallstén från Wallsténhus och parkchefen Ulrika Bohman, är redo för säsongen på isbanan.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2015-12-03 19:38

Så fort isbanan vid Norrstrand är farbar kommer det finnas 25 traditionella sparkar, både för vuxna och barn, att låna för att kunna ta sig en tur ute på fjärden. Samarbetet som gör detta möjligt görs mellan Piteå kommun (kultur, park och fritid), Tyréns och Wallsténhus. Tyréns är initiativtagare till motsvarande satsning i Luleå och när Wallsténshus föreslog att göra samma sak i Piteå blev det snabbt verklighet.

– Den självklara platsen att göra det här är i Piteå eftersom sparkens födelseort sägs vara just här. Vi tror att det här kommer att bli jättebra, säger Micael Lindgren, affärsutvecklare Tyréns.

Tyréns har donerat gröna sparkar som är döpta efter naturreservat och Wallsténhus röda som är döpta efter fastighetsbeteckningar. Barnsparkarna, som också de är röda, står kommunen för, men de är inte döpta ännu.

Hoppas på många

Förhoppningen är att sparkarna används flitigt och att det sätter Piteå på sparkkartan.

– Alla har inte en egen spark och för de som har kan det bli besvärligt att ta sig till isbanan eftersom vägarna hit är sandade. Vi hoppas att lånesparkarna gör att fler Pitebor och besökare tar sig ut och njuter av vintern på den uppskattade isbanan, säger Ulrika Bohman.

I Luleå har sparkarna lockat besökare från hela världen att ge sig ut på en sparktur.

– Vi hoppas att det kommer locka på samma sätt i Piteå, säger Daniel Wallström, regionchef Tyréns.

Sparkarna kommer stå parkerade intill isbanan vid något de kallar sparkering och det kommer att vara fritt fram att låna dem dagtid.

Tjockare is

Isen är på sina ställen som högst fem centimeter nu och det ska vara minst åtta centimeter innan parkavdelningen börjar preparera banan. Förhoppningsvis blir temperaturen kyligare så isen blir tjockare.

– Kommer det snö ligger vi risigare till. Vi skulle behöva en köldknäpp nu, säger Ulrika Bohman.

Banan sträckning varierar år till år beroende på issituationen. I fjol kunde isbanan öppnas innan jul, men isen var däremot inte hyvlad för skridskoåkning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!