Det var den 25 februari som ambulans och polis larmades till parets gemensamma bostad i Öjebyn. Den 37-åriga kvinnan och hennes 50-årige sambo hade druckit stora mängder alkohol tillsammans när det uppstod en dispyt efter att mannen skickat ett sms till en annan kvinna. Helt plötsligt drog den svartsjuka kvinnan fram en morakniv som hon stack genom sambons överarm och vidare in i armhålan. Mannen fick uppsöka akutsjukvård utan livshotande skador, medan kvinnan greps och senare häktades.
Kvinnan döms nu till ett års fängelse för grov misshandel. Enligt Luleå tingsrätt har hon visat särskild hänsynslöshet och råhet med sitt oprovocerade knivhugg mot överkroppen, vilket kunnat leda till allvarligare skador än vad som blev fallet.
Kvinnan har ett mångårigt missbruk av alkohol och narkotika samt en omfattande psykisk ohälsa som i dag saknar lämplig medicinering. Men enligt den rättpsykiatriska undersökningen framkommer inget som tyder på att hon haft en nedsatt förmåga att kontrollera eller förstå sina handlingar. Mot den bakgrunden slår tingsrätten fast att angreppet skett avsiktligt. Det är visserligen oklart om mannen legat och sovit eller stått upp när hugget utdelades, men det har inte kommit fram något annat än att angreppet kommit överraskande och inte föregåtts av någon form av fysisk konfrontation. Mannen har visserligen kastat en pinnstol mot kvinnan, men eftersom båda sagt att detta skett efter knivhugget är det inget som förmildrar.
Att förklaringen till angreppet troligen har att göra med hennes berusning av alkohol och läkemedel är inget som ger straffminskning enligt tingsrätten.
"För brott med ett så högt straffvärde och av så allvarlig art måste det till särskilda skäl för att välja någon annan påföljd än fängelse".
Frivården bedömer att skyddstillsyn med särskild behandlingsplan vore den mest lämpliga påföljden med tanke på hennes missbruk och psykiska ohälsa. Problemet är att eftersom kvinnan misskött kontakten med socialtjänsten har inte hennes behandlingsbehov kunnat utredas. Därför kan inte kommunen lämna en ekonomisk ansvarsförbindelse för institutionsvård vilket gör fängelsestraff till det enda alternativet enligt tingsrätten.
"En skyddstillsyn med enbart föreskrifter om vård kan inte antas vara verkningsfull", skriver tingsrätten.