Familjen som uppmuntrar till småslagna äventyr

Det är lätt att bli hemmablind, men äventyret finns faktiskt runt knuten om du bara vill. Här tipsar friluftsfantasten Thomas Jonsson om sex schyssta utflykter i närområdet. Dessutom berättar han om en av sina finaste fjällupplevelser.

Med naturen. ”Att vara ute i fjällvärlden är verkligen att vara här och nu”, säger pojkarnas pappa Thomas Jonsson.

Med naturen. ”Att vara ute i fjällvärlden är verkligen att vara här och nu”, säger pojkarnas pappa Thomas Jonsson.

Foto: Thomas Jonsson

Piteå2016-02-27 06:00

Vad är äventyr?

Thomas Jonsson säger spontant att det är något som bryter vardagslunken.

– Det kan vara både stort och smått. Från en termos med kaffe eller varm choklad runt knuten, till några dagar i fjällvärlden.

Själv är han van friluftsmänniska. När han väljer ut ett favoritminne blir det en sensommar-resa till Skierfeklippan för några år sedan.

– Våra barn är vana vid friluftsliv. Jag och min fru Annethe har haft med dem sedan de var små blöjbarn och åkte i bärstol. För några år sedan längtade de iväg och vi planerade en lite tuffare tur, säger Thomas Jonsson.

.

Storslaget

Målet blev en bergstopp i den sydöstra delen av Sarek, där den västra sluttningen av Skierfeklippan stupar nästan lodrätt 700 meter ner. Höjden över havet är 1 179 meter.

Familjen började äventyret med en mils grusvägscykling innan vandringen tog vid.

– Vi gick en bit efter Kungsleden innan vi svängde av mot klippan. Sammanlagt tog det oss tre dagar och vi tältade under tiden. Själva klippan gick vi upp till under en dagstur. När vi kom fram var det storslaget. Att lägga sig längst fram på klippkanten och titta ner är rätt mäktigt.

.

Back to basic

Både sträckan och målet är tillgängligt för barnfamiljer och Thomas Jonsson såg det som ett lagom äventyr för hans pojkar, som då var 9 och 11 år.

– Jag tycker om att det blir mycket tid vid tältet, man kopplar av och pratar med varandra. Planerar rutter och njuter av utsikten tillsammans. Man är verkligen här och nu. Att vara i fjällen är avkoppling. Det är häftigt att känna sig som en liten del i det stora hela. Det blir lite back to basic och en paus från vardagen.

.

Småfällor att undvika

I dag är sönerna 13 och snart 15 år gamla. Deras nästa önskemål är att bestiga Kebnekaise.

Så kommer det säkert att bli, men Thomas Jonsson pratar sig också varm för att äventyra i närområdet.

– Känner man sig osäker och inte har varit ute så mycket behöver man inte börja så avancerat. Alternativet att bo i stuga och göra dagsturer är toppen. Saxnäs är ett fint utflyktsmål. Ett annat tips är att planera innan och att prata med folk som har erfarenhet, då undviker man retliga småfällor.

.

Vilka nitar har du själv gått på?

– Vandrar du med barn – stanna och ät när de är hungriga! En gång skulle vi "bara gå en bit längre fram där det var bättre att rasta". Det var inte ett vinnande koncept, barnen hann bli riktigt griniga. Som vuxen kan du bita ihop men det kan man inte kräva av de yngre.

En annan sak som Thomas Jonsson framhåller är att låta saker ta tid.

– Jaga inte på barnen för mycket. Vill de hoppa på en spång, låt dem göra det. Väck upptäckarlustan och få med dem på tåget, det blir så mycket roligare då.

Thomas Jonsson

Ålder: 43 år.

Familj: Frun Annethe, sönerna Benjamin och Noah.

Gör: Företagssäljare på Pite energi.

Intressen: Friluftsliv. Cykling, längdskidåkning, båtliv och löpning. "Det är så skönt att vara ute. Att springa själv i skogen utan telefon eller musik är magiskt!"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om