Familjen - som även består av sambon Lars Zwetsloot och sönerna Theo, tre år och Tim 1,5 år bor i Blåsmark.
Theo, som är cp-skadad och inte kan gå själv, har plats på förskolan Bönan i byn. När det var dags för sonen Tim att skolas in, ville föräldrarna givetvis att även han skulle få en plats i hembyn:
- Men då fick vi veta att det inte fanns några platser i Blåsmark, istället skulle han kunna få börja på Krumelurens förskola i Bergsviken. För oss var det förstås en tillfällig lösning, vi accepterade motvillig eftersom vi inte hade något val, säger Lars.
Han berättar att familjen dock fick beskedet av rektorn för området att Tim hade plats nummer två i kön - vilket ändå kändes positivt. I dag - sex månader senare har dock fem barn passerat före honom i kösystemet på grund av kommunens turordningsregler. Reglerna fungerar så att syskon har större chans att få gå tillsammans på en förskola ju äldre det äldre syskonet är (läs mer i artikeln intill.)
- Nu vet vi att det fötts ännu flera barn i byn som i sin tur har syskon som är äldre än vad Theo är, naturligtvis går dom barnen också före Tim ... det finns liksom ingen ljusning, säger Sofia.
- Theo väger ungefär 15 kilo, så visst orkar jag bära honom. Men jag fixar inte att bära båda pojkarna samtidigt.
Theo har även simning en dag i veckan i Öjebyn och lek och rytmik träning en dag i veckan på sjukhuset inne i stan.
Ofta måste även han vänta i bilen, medans Lars eller Sofia springer in för att hämta lillebror på Krumeluren.
- Det blir fruktansvärt mycket bilkörning fram och tillbaka mellan Jävre, stan (där jag jobbar), Öjebyn, Bergsviken och Blåsmark. Bilkörningen är inte heller avdragstill så det blir en dyr barnomsorg, säger Lars.
- De lyssnar på vad man har att säga, men menar bara att reglerna är till för att följas. Men det vore så mycket enklare om båda pojkarna hade plats här i Blåsmark, här bor ju även jag och skulle kunna hjälpa till mer då.
Ni vill att kommunen ska göra ett undantag?
- Ja, situationen känns akut. För oss skulle det skapa en både lugnare och tryggare vardag, säger Lars som menar att fler familjer borde vara drabbade av turordningsreglerna:
- Jag tycker att systemet borde vara precis tvärtom - att syskon som är nära varandra i ålder borde ha förtur på något sätt. Det är så fel att vi som har tätt mellan barnen ska drabbas.