Fältarna har precis presenterat sig för lärare och rektorer på några av högstadieskolorna i kommunen. De jobbar under socialtjänsten och är fortfarande i uppstartsfasen. Anders Elvhäger och Carlos Pereyra har båda lång erfarenhet av att jobba med ungdomar på det numer avslutade Våga vilja.
– Nu träffar vi dem som vi vill ha ett nära samarbete med – polisen, politiker, företagare och andra aktörer som finns kring unga i dag, säger Anders Elvhäger.
De behöver samla in mer kunskap om var ungdomar är för att veta när de ska finnas i skolan och när de ska vara ute på stan. De vill bygga förtroende.
– Vi behöver veta vart vi träffar dem för att skapa långsiktiga relationer och få grepp om vilka som kanske befinner sig i en farozon, säger Elvhäger.
Målgruppen är 12 till 18 år. Där tror de också att de kan göra störst nytta.
– Vi hoppas att kontakten fortsätter även när eleverna kommer upp till gymnasiet, säger Carlos Pereyra.
Förutom att finnas i skolan kommer de även att vara ute på stan och fälta.
– Ibland kanske vi ser något och då måste vi vara jobbiga och gå in och störa. Yngre tjejer som är med äldre killar, där ålderskillnaden är för stor. Men vi kan också vara en trygghet för många som kanske vill söka upp oss när vi är ute, säger Elvhäger.
Båda är med i Fältarnas Riksförbund och närmaste kollegorna som de kommer samarbeta med finns i Skellefteå. Snart ska de gå utbildningen Machofabriken som belyser olika normer, värderingar och att man beter sig okej mot varandra.
– Det kan finnas skolor där det är ett problem och man behöver göra en attitydförändring, säger Pereyra.
När fältassistenterna försvann i Piteå för cirka 20 år sen berodde det på en beteendeförändring hos unga.
– De stannade inne och kunde inte nås på samma sätt. Nu är de i centrala stan och tonåringarna är rörligare över större områden i dag, säger Anders Elvhäger.
Carlos Pereyra ser en hårdare miljö med droger och våld som vuxit fram och han har tidigare fältat i Stockholmsförorten Botkyrka. Fältassistenterna kommer att kunna erbjuda alla högstadieskolor drogtester i skolmiljö.
– Fördelen är att eleven stannar kvar i skolan, behöver inte gå iväg någonstans för att testas, men först måste vi ha föräldrarnas godkännande, säger han.
I huset där de jobbar kommer de att bjuda in ungdomar till samtal.
– Här är det familjärt och inte så laddat att vara, säger Anders Elvhäger.