Frida Liljedahl beskriver det "kriminella läget" bland unga i Piteå som relativt lugnt just nu men att det då och då görs försök till rekrytering in i kriminella gäng och att kriminella grupperingar gjort gästspel i stan.
– Jag skulle säga att det är ett slags normalläge. Ibland dyker det upp någon yngre, kanske 15 till 17 år gammal som säljer till andra unga och när det händer säljs det ganska mycket. Just nu är det ingen sådan igång, säger hon.
Hon håller med polisen Jonas Sköld om att utvecklingen inom gängkriminaliteten och risken för etablering i Piteå är illavarslande men hanterbar.
Enligt vad Frida Liljedahl erfar finns det inga gängkopplingar till den droghandel/kriminalitet som förekommer i Piteå i dagsläget.
– Vi får ibland indikationer från polisen eller socialtjänsten om att något är på gång. Vi kan till exempel bli ombedda att vara observanta på vissa attribut, som en väst med särskilda märken.
Hon säger att god samverkan mellan polis och kommun gör att man kan förhindra kriminell etablering.
– Vi vill inte ha hit gängkriminaliteten.
Hur jobbar fältassistenterna i detta?
– Vi jobbar med att skapa relationer till de unga, det är vad hela arbetet bygger på. Vi håller koll på hur våra ungdomsgrupper rör sig på stan och vi jobbar för att hålla ungdomar utanför det kriminella livet. Det har vi olika forum för som orossamtal, föräldrasamtal eller ökad närvaro på skolorna.