Ungdomsgäng som sitter och skriker, spelar hög musik, skräpar ner och är uppkäftiga och otrevliga mot personalen. Det har blivit vardag för personalen på Espresso House. Även Ica Kvantum är utsatta för ungdomsgängens stök, men där är problemen mindre.
– Vi har flera olika gäng. Det är ungdomar mellan 13 och 16 mest. Vissa kommer varje dag, mest från att skolan slutar på eftermiddagarna till kvällen. De köper oftast ingenting, utan de sitter bara och tar upp plats för våra gäster, säger Jennifer Lindgren, biträdande chef på Espresso House.
Hon berättar att kaféet har fått möblerna vandaliserade. Ungdomarna har ristat in hakkors snoppar i soffornas klädsel. Kaféet har fått byta ut tre soffor på grund av det.
– Det var jag som skruvade ihop dem, sen tog det bara fem dagar innan de var sönderristade igen. Jag har sett dem spotta på golvet framför mig, de spottar snus på golvet. Kastar stolar. De står och röker utanför entrén, stör och lever om så att de andra gästerna klagar, säger Jennifer Lindgren.
– Ibland är de högljudda, de sitter och skriker, spelar hög musik och så sitter de med fötterna på bordet. När vi ber dem att gå så är de uppkäftiga och kommer med motargument för att de ska få sitta kvar. Ibland går de och sen kommer de tillbaka efter bara några minuter, säger Elin Ulfhielm, masterbarista på Espresso House.
Några ungdomarna ristade in sina snapchatkontonamn och då tog Jennifer Lindgren kontakt med föräldrarna berättar Elin Ulfhielm. Hon berättar vidare att ungdomarna ofta har köpt godis på andra ställen som de sen tar med sig och äter på Espresso House. Det strider mot kaféets policy och därför blir ungdomarna ombedda att lämna.
– Då kan det hända att vi får kommentarer om att "vi uttrycker oss rasistiskt". Det har inte kommit några direkta hot. Det är mest bara obehagligt för att man inte vet vad som kommer när man säger till, säger Elin Ulfhielm.
Jennifer Lindgren berättar att de ringer Polisen, fältarna och Securitas men att ungdomsgängen fortsätter att komma.
– Jag har redan skickat ut sex ungdomar vid tolvtiden i dag, så det är hela tiden.
På Ica förekommer problemet med ungdomsgäng också, men i mindre omfattning.
– Vi försöker lösa det med extra intervall med väktare och genom dialog med ungdomarna om hur man beter sig på en allmän plats. Det är mest i kafédelen som det kan bli lite stökigt ibland, men vi försöker ha lite extra koll så det inte eskalerar. Det är viktigt för oss att det är en offentlig plats där människor i alla åldrar kan mötas. Såna här situationer brukar lösa sig om man sätter lite extra fokus på det, säger Daniel Stenmark, Ica-handlare i Piteå.
Fältarna vet inte om det är samma gäng som sitter på båda ställena. Det kan vara olika och det kan vara ungdomar som rör sig emellan.
– När vi har identifierat vilka de är kommer vi att prata både med ungdomarna och föräldrarna, men då vill vi vara säkra på att det är rätt personer. Jag förklarade att om de fortsätter med sitt beteende så kommer de inte bli insläppta till slut. Då får de stå utanför och frysa i vinter, säger Carlos Pereyra som är en av fältassistenterna.
Efter att han har pratat med ungdomarna om konsekvenserna har det dåliga beteendet från de ungdomarna upphört.
– De har gått tillbaka och bett om ursäkt, men sen har det fortsatt med andra ungdomar, säger han.
Det finns inget tydligt mönster med veckodagar som är extra utsatta. Det har hänt på tisdagar, onsdagar och lördagar. Det är olika och Carlos Pereyra ser ingen koppling till om ungdomsgården är öppen eller inte.
– Jag tror att det är ungdomar som inte går på ungdomsgården. Det kan vara nån slags protest mot allt och alla. Vi besöker platserna dagligen där ungdomarna uppehåller sig efter att vi varit i skolorna och pratar med dem om konsekvenserna av dåligt beteende. Vi har också en nära kontakt med Polisen.
Nu uppmanar fältarna vårdnadshavarna att både prata med sina ungdomar och även besöka platser där de vet att deras barn gärna uppehåller sig för att stävja stöket. Fältarna poängterar att de stökiga ungdomarnas beteende såklart går ut över de ungdomar som faktiskt sköter sig, så i slutänden drabbar det alla. Därför hoppas de på en förbättring kring problemen.