Vuxna i ungdomars miljöer är en brist, men fältassistenterna säger att det har blivit bättre med olika initiativ av nattvandrare.
– Senaste cruisingen var vi ett 40-tal personer. Det var jättebra, säger Anders Elvhäger, fältassistent i Piteå.
Att unga söker sig till stan för att ses och ”hänga” är inget nytt. Sommaren 2021 stack ut i och med att det inte fanns något organiserat uteliv. Det kunde även dyka upp grupper av ungdomar från grannkommuner.
Elvhägers kollega Carlos Pereyra pekar samtidigt på en trygg grundbult i att så många känner till varandra i en liten stad. Han vill inte säga att det varit mer otryggt under 2021.
– Eftersom allt annat var stängt syntes de här ungdomarna mer. Det blev mer iögonfallande.
Pereyra säger att känslan av otrygghet är individuell. Han berättar att det varit ”mycket spring” den gångna sommaren och håller med om polisens beskrivning av de problem som varit, med bråk och misshandel i centrum.och att det är ett fåtal individer i åldern 15-18 år som mycket har kretsat kring.
– Det finns en kärna. Sedan är det olika ringar runt omkring, säger Anders Elvhäger.
Bråken har smugit sig in det senaste halvåret.
– Ibland drar det iväg och ibland blir det mer allvarligt, konsekvenserna. Det är vi lite oroliga för, säger Elvhäger som pratar om olika stadier i en del ungas beteenden:
– Det finns den romantiska fasen eller fasen när de inser att det här är inte så kul längre. I den romantiska fasen vill de försvara sig, när det gäller droger exempelvis.
Fältarna säger att mycket handlar om tillhörighet.
– Det är det här att "vi är ett gäng". Att vi håller på med skit är inte så intressant, det är att vi är tillsammans, säger Carlos Pereyra.
Fältarna träffar de här personerna ofta. När de pratar med dem behöver det inte handla om problem.
– Vi kan prata fotboll och hockey, inte alltid komma med en pekpinne. Vi finns där om de skulle vilja vända om, kliva ur det de håller på med och kanske behöver extrastöd, säger Carlos Pereyra.
Att bygga relationer är största delen av fältarnas arbete. Förtroenden och insikter kommer inte på en gång.
– Det smyger sig på. Ungdomarna märker när vi träffat dem några gånger att vi är inte så farliga. Vi är inte ute efter att sätta dit någon, men det kanske de inte inser just då, säger Carlos.
Fältarna berättar att flera personer har kontakt med socialtjänsten. Även om de själva har bra dialog med de unga grabbarna känner de oro.
– När det gäller droger har vi sett att det eskalerar otroligt fort i den här lilla gruppen som är aktiv när det gäller det. Det går naturligtvis hand i hand med brott, säger Carlos Pereyra.
Finns det föräldrakontakt kring de här grabbarna?
– Ja. Och den kan variera. Man kanske träffas helger när vi jobbar eller att de hör av sig till oss. Det är en långtgående relation och det är bra, säger Carlos.
I fältarnas arbete ingår även att ha dialog med polisen och att skriva orosanmälningar till socialtjänst.
– Vi är tydliga. Gör vi en anmälan säger vi till personen att vi ska göra det och förklarar varför, säger Anders Elvhäger.
Fältarna känner att deras närvaro uppskattas och att yrkesrollen respekteras.
– Ibland får man höra ”jamen det är dåliga undomar”. Det är inga dåliga undomar. De är fantastiska, men de gör inte alltid bra saker. Men de är otroligt trevliga, säger Anders Elvhäger.