Fältarna: "Gängen sonderar terrängen i norr"

Signaler om att det förekommer rekrytering till kriminella gäng i Skellefteå och Luleå gör att fältarna i Piteå är mer på tårna. "Det ska inte vara lätt för dem att komma in i Piteå", säger fältaren Anna Kemi.

Det finns signaler om att det i grannstäder till Piteå pågår rekrytering av ungdomar till kriminella gäng. Det här får fältarna att vara ännu mer på tårna. "Det ska inte vara lätt för dem att komma in i Piteå", säger fältaren Anna Kemi.

Det finns signaler om att det i grannstäder till Piteå pågår rekrytering av ungdomar till kriminella gäng. Det här får fältarna att vara ännu mer på tårna. "Det ska inte vara lätt för dem att komma in i Piteå", säger fältaren Anna Kemi.

Foto: Carolina Bengtsson

Piteå2023-10-09 18:30

I dag pågår det ingen rekrytering till gängkriminalitet bland Piteås ungdomar, i alla fall inte som fältarna känner till, men de framhåller att det proaktiva arbetet är av största tyngd.

– Vi får vara lite extra på tårna nu när vi vet att det pratas om rekryteringar i Skellefteå och problematiken finns i Luleå. Vi får jobba utifrån det men då behöver vi hjälp, säger Anna Kemi.

undefined
Anna Kemi, fältare, säger att situationen i södra Sverige är oroväckande. "Det är därför det här förebyggande arbetet är enormt viktigt."

Fältarna lyfter fram det utbyte man har med fältarkollegor i Skellefteå som mycket positivt. På så vis kan de hjälpas åt att kartlägga umgängeskretsarna som ungdomar har mellan de olika städerna.

– Vi har koll på udda fåglar. Är det någon ungdom vi inte känner igen, som till exempel är från Skellefteå, så tar vi kontakt med fältarna där och får veta mer om personen, säger fältaren Carlos Pereyra.

undefined
"Vi har koll på udda fåglar. Är det någon ungdom vi inte känner igen, som till exempel är från Skellefteå, så tar vi kontakt med fältarna där och får veta mer om personen", säger Carlos Pereyra.
undefined
Fältarna vill att fler vuxna och föräldrar befinner sig i de miljöer där ungdomarna är. "Var ute på stan, på idrottsanläggningar, gå en extra sväng med hunden när det är mörkt. Håll koll och följ med i vad ditt barn gör på fritiden. Vi vill ha fler vuxna ute", säger Anna Kemi.

I Luleå har man nyligen startat upp ett pilotprojekt kring fältassistenter.

– En etablering i Luleå är något som vi verkligen känner behövs för att kunna samarbeta och få bättre koll eftersom vi vet att ungdomarna färdas, säger Anna Kemi.

Kemi säger att situationen i södra Sverige är oroväckande och det är även signalerna om att gängen sonderar terrängen för att försöka etablera sig i norr.

– Det är därför det här förebyggande arbetet är enormt viktigt. Nu handlar det om att gå ihop och samverka i det här för att förebygga att de inte får fäste här. Vi jobbar för ungdomarnas bästa och det är inte alltid lätt. Vi står inför en jätteutmaning, säger hon.

undefined
En stor del av fältjobbet bygger på att skapa en relation till ungdomarna. Det gör man bland annat genom att närvara på skolor och genom att vara ute på stan på kvällar och helger. "På så vis skapar vi ett förtroende", säger Anna Kemi.

Samtidigt framhåller hon att Piteå är en liten stad och att ett tätt samarbete med områdespoliser, socialtjänst, skolor, föreningar och kyrkan är en grundläggande faktor för ett proaktivt arbete.

– Det känns som att vi kan fånga upp dem relativt tidigt, det är det vårt förebyggande arbete går ut på.

Men hon efterlyser mer intresse från ungdomarnas föräldrar.

– Ha koll på avvikande beteenden, var håller de till på sociala medier och håll koll på swishlistan. Var ute på stan, på idrottsanläggningar, gå en extra sväng med hunden när det är mörkt. Håll koll och följ med i vad ditt barn gör på fritiden. Vi vill ha fler vuxna ute, säger hon.

– Vi finns för att stötta och hjälpa, inte för att sätta dit någon, säger Carlos Pereyra.

Även Anders Elvhäger jobbar som fältare i Piteå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!