För några år sedan slog områdespoliserna Emma Svensson och Mathias Strandberg larm om att det var mycket droger i omlopp och att bruket vandrade neråt i åldrarna. Att det fanns elever på mellanstadiet i Piteå som regelbundet tog droger var något man ville varna politiker och tjänstemän för.
Ett av resultaten blev att fältarna återuppstod, detta i form av Carlos Pereyra och Anders Elvhäger, först som ett projekt men från och med april ifjol som en permanent verksamhet. Och det är tur, menar både polisen och fältarna själva.
– Trenden att drog- och alkoholbruket kryper neråt i åldrarna har fortsatt, konstaterar Emma Svensson.
Det var också orsak till att polisen tog steget att börja informera på föräldramöten i skolan, inte bara på högstadiet och gymnasiet, utan redan i årskurs fyra.
– Det händer mycket då, kanske mest mellan femman och sexan men vi vill ju förebygga och göra föräldrarna medvetna om vad som händer i tid.
– En stor majoritet av alla barn och unga sköter sig perfekt, men det är en liten klick av ungdomar som vi känner en stor oro kring. De är i högstadieåldern, det finns förstås en "svans" av yngre barn också, men jag kan inte säga att drogproblemen ökar i lägre åldrar, säger Svensson.
Att så unga personer som 15-åringen i artikeln här intill har en så grav och uttalad drogproblematik är inte vanligt.
– Hon är inte ensam, men det är heller absolut inte vanligt.
Och fältarna Anders Elvhäger och Carlos Pereyra kan bara hålla med:
– Vi rör oss ju ute på kvällar och helger, men är också ute i skolorna och pratar med massor av ungdomar. De allra, allra flesta sköter sig och har inga problem, men en liten klick står för desto mer, säger Pereyra.
Fältarna tycker sig ha märkt att alkoholbruket ökat nu under våren och i coronatider då många ungdomar "tinat fram" och syns ute offentligt. Och det som är nytt, är att vissa dricker offentligt och till och med på dagtid.
– I början av mars hade vi ju ett gäng berusade tonåringar som gick omkring på stan en vanlig vardagseftermiddag, säger Emma Svensson.
Då var det allmänheten som slog larm till polisen, något som både fältarna och polisen vill se mer av.
– Vi måste alla hjälpas åt. Jag skulle önska att alla som ser något tipsar oss direkt, så vi har en chans att göra något, säger Svensson.
– Valborgs är inte lika mycket oroshelg som förut, men ring om ni hör nåt, säger Elvhäger.