Den spektakulära olyckan på Haraholmen, när en medlem i besättningen på fartyget Sea Prospect föll handlöst från båtens däck ner på isen, fick efter omständigheterna en lycklig utgång. Hamnarbetarnas snabba agerande för att få fram en bår och i samarbete med fartygets besättning få upp mannen från isen till kajen gjorde att sjömannen snabbt kunde föras med ambulans till Sunderbyn för att få vård
– Ja, det hela fick en lycklig utgång, säger platschefen Lars Johansson, inte utan stolthet över att hamnarbetarna så snabbt uppfattade vad som hänt och kunde hjälpa till att undsätta mannen från isen.
Eftersom händelsen inträffade på fartyget så vilar ansvaret helt och hållet på det utländska rederiet.
– Hade olyckan inträffat på hamnområdet hade ansvaret varit vårt och då hade vi haft anmälningsplikt till Arbetsmiljöverket, säger Johansson.
Att hamnen formellt inte behöver anmäla olyckan betyder dock inte att man lägger den bakom sig utan åtgärd.
– Vi gör en egen utredning av händelsen som en del av del systematiska arbetsmiljöarbetet, och vi står även till Arbetsmiljöverkets förfogande om de önskar det, säger han.
Enligt Johansson är säkerhetstänket bland hamnens personal högt, och allvarliga olyckor ovanliga. De vanligaste olyckorna handlar istället om att man halkar, stöter i något eller att fingrar kommer i kläm.
– Ifjol hade vi fyra olyckor av den typen som inte krävde sjukskrivning, säger han.
Enligt Arbetsmiljöverket är det Transportstyrelsen som har ansvaret för utredningen av händelsen. Detta på grund av olyckans natur.– Just i detta fall, att besättningsmannen föll överbord, innebär att det blir ett ärende för Transportstyrelsen och inte för oss, säger Nadia Lukin, sektionschef vid Arbetsmiljöverket region nord.
Enligt Lukin sker dock själva utredningen på samma sätt som om Arbetsmiljöverket hade haft hand om den.