Luleå tekniska universitet har beslutat att lägga ned journalistutbildningen i Piteå. Det togs inte in några nya studenter i höstas och verksamheten upphör 2022.
I samband med avvecklingen gick LTU ut med att man har planer på att starta en ny medieutbildning, men hittills har den filosofiska fakultetsnämnden sagt nej till alla förslag
– Fakultetsnämnden har varit väldigt positiv till nya idéer. Däremot har vi inte trott att de förslag som har kommit har löst problemen som varit med den förra utbildningen, säger Annica Sandström, vice ordförande i den filosofiska fakultetsnämnden vid LTU.
Fakultetsnämnden, som är indelad i en teknisk och en filosofisk del, är ett valt organ med lärare, studenter samt externa ledamöter. Det är nämnden som föreslår om utbildningar ska starta eller läggas ned. När det gäller journalistutbildningen berodde avvecklingen enligt Annica Sandström på för lågt söktryck i kombination med bristande kvalité.
– Utbildningen i Piteå har varit bra på många sätt. Det har varit mycket praktisk kunskap och kontakter med yrkeskåren. Men det behövs också vetenskaplig kompetens med lektorer och professorer. Det har varit jättesvårt att rekrytera.
Liksom studenterna och kommunledningen är Annica Sandström orolig över utvecklingen i Piteå.
– Universitetsledningen delar oron. Vi har musiken som är stark i Piteå, men vi skulle behöva fler ben att stå på.
Hon konstaterar däremot att det inte går att driva vidare utbildningar om forskningsanknytningen brister.
– Det är ingen som vill avveckla program, men vi måste också ge studenterna rätt kompetens. Vi kan inte slarva med det.
Annica Sandström kan inte uttala sig om sannolikheten för att det kan starta en ny medieutbildning i Piteå.
– Det är inte så att utbildningsområdet är stängt för all framtid, men det är inte så att utbildningen genast ersätts av något annat. Just nu ligger frågan i ett institutionellt vakuum eftersom avdelningen går över i en ny institution.
Enligt henne finns det däremot förhoppningar om att en ny utbildning skulle kunna samverka med ämnen inom Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle, ETS.
– Det öppnar upp möjligheter att komplettera en utbildning i medie- och kommunikationsvetenskap med till exempel statsvetenskap, sociologi och ekonomi.