Sedan 2009 är Piteå kommun diplomerad Fairtrade city.
Diplomeringen innebär att kommunen arbetar målmedvetet för att egna inköp och utbud i butiker och på serveringar är Fairtrade. Det för att bidra till bättre arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer. Ett av kommunens mål är att minst 30 procent av de egna inköpen ska vara Fairtrade- och eller rättvisemärkta produkter.
Rättvis handel
World fair trade day, som är den internationella dagen för rättvis handel, firas på lördag. Då sätter människor fokus på hur rättvis handel bidrar till fattigdomsbekämpning. Piteå kommun arrangerar inget specifikt under dagen men Piteå Fairtrade City är en del i programmet Uthållig kommun och för att behålla diplomeringen måste arbetet för en rättvisare handel fortsätta. Styrgruppen för Piteå Fairtrade city har planerat aktiviteter för 2014. De kommer bland annat att arrangera en föreläsning om Fairtrade, ordna Fairtrade-fika under alla hjärtans dag och Fairtrade fokusveckor i höst.
Under Fairtrade fokus kommer butiker uppmanas att skylta med rättvisemärkta varor för att göra konsumenterna mer medvetna i sina val.
Ökat intresse
Intresset för Fairtrade har ökat genom efterfrågan och utbud.
– Antal butiker i stan som erbjuder Fairtrade-produkter har fördubblats. Det är efterfrågan som har styrt och det är positivt, säger Siv Öhlund, Piteå Fairtrade city.
Under de gångna åren har allt fler kaféer, restauranger och arbetsplatser valt att servera kaffe och te som är Fairtrade. I flera butiker finns det även möjlighet att handla kläder med samma märkning och genom handelns ökade utbud och kundernas konsumtion är Piteå med och gör skillnad.
Inom Piteå kommuns verksamheter är ett mål att till 100 procent använda Fairtrade-kaffe.
– Och antalet arbetsplatser som fikar Fairtrade ökar också, säger Siv Öhlund.
Piteå är en av 62 kommuner som diplomerats till Fairtrade city.