Det är knappast enkelt att inventera hur många fåglar det finns av varje art, vilka som ökar och vilka som minskar i antal.
Det är därför som Sveriges ornitologiska förening, SOF, uppmanat svenska folket att räkna vartenda fjäderfä vid fågelborden och fröautomaterna just denna helg – och rapportera det högsta antalet av respektive art som varit synliga vid samma tillfälle.
"Vinterfåglar inpå knuten", kallas kampanjen.
Passionerad kännare
En som deltagit med sedvanlig stor inlevelse är Sture Sandberg från Ugglegatan (!) på Djupviken i Piteå.
– Jag matar fåglarna kontinuerligt och har bra koll på besökarna utanför huset, säger Sandberg, passionerad fågelkännare och tillika medlem i såväl Sveriges som Norrbottens ornitologiska förening.
– Hittills i år har jag noterat femton olika arter, och nu i helgen har jag registrerat tolv arter, säger han.
Pilfinkar vanligast
Kikaren och statistikpappren finns alltid nära till hands i Sandbergs vardag.
– Jag har i flera år bokfört och rapporterat iakttagelser och såvitt jag kan bedöma är gråsparven på väg att försvinna. Den blir allt mera sällsynt vid foderautomaterna.
– Pilfinken har istället poppat upp som den mest vanliga. Annars finns det gott om både talgoxe och blåmes. Mest udda notering i år är en steglits, en riktigt färggrann besökare, säger Sture Sandberg.
– Koltrast, björktrast och gråspett har också flugit förbi under helgen, däremot ingen grönfink som har drabbats hårt av förra vinterns svampsjukdomar.
Tionde gången
Helgens vinterfågelräkning har genomförts för tionde gången (och kampanjen fortsätter även under måndagen).
– Räkningen fokuserar på övervintrande stamfåglar och görs den här tiden på året innan flyttfåglarna hunnit komma tillbaka, förklarar Sture Sandberg.
Bilder ger vägledning
Alla medverkande i kampanjen kan rapportera sina observationer via ornitologernas hemsida – www.sofnet.org – där det även finns bilder på de flesta arter som vägledning för osäkra observatörer.
Ungefär 20 000 personer brukar vanligtvis bidra med rapporter. Den vanligaste fågeln vid landets vinterräkningar har hittills varit talgoxen.