Fågelbordet – smörgåsbord för gnagare

Vem gillar inte att en lätt uppburrad, men glatt kvittrande domherre utanför fönstret? Tillsammans med vinterlandskapet kan det likna en målning. Men nedanför fågelborden vältrar sig möss, råttor och sorkar.

Skadedjurstekniker. Tom Jonsson menar att samtalen ökar i samband med att man börjar mata fåglarna.

Skadedjurstekniker. Tom Jonsson menar att samtalen ökar i samband med att man börjar mata fåglarna.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2017-11-17 20:45

Småfåglarnas bordsskick hör inte direkt hemma i de fina salongerna. En talgoxe med en påse solrosfrön kan snarast liknas vid en liten bevingad flismaskin när den fyller på energiförråden, och skräpet på marken tas med glädje emot av gnagare av alla de slag. Därför kan ett fågelbord attrahera skadedjur till huset.

– Generellt när man matar fåglar vid en byggnad, i ett köksfönster eller liknande, så skapar man mat till gnagare precis i anslutning till där man inte vill ha in dem, säger Tom Jonsson, skadedjurstekniker på Anticimex.

Det är just nu, när kylan börjat komma och innan det finns något egentligt snötäcke som möss och råttor gärna vill ta sig in i våra bostäder.

– Vi kan se en ökning av daglig aktivitet hos gnagarna. Det är kallt och ingen snö att söka skydd under. När de då hittar ett ställe med tillgång till mat så söker de sig gärna in i byggnaden bredvid för att få värme, säger Tom Jonsson.

Enligt Anticimex är det hög aktivitet hos både möss och råttor i Piteå kommun, eller egentligen i hela Norrbotten just nu. Men det är inte råttorna som är det största problemet.

– Det kan vara lite blandat vad som kommer in. Har man råttor i närheten så kan de ta sig, men den absolut största risken i Piteå är väl att det är mössen som hittar in i bostäderna. Där ser man att samtalen till oss ökar när man börjar mata vid fågelborden, säger Tom Jonsson.

Det är just skräpet på marken som är den största boven i dramat. Men enligt Jonsson så ska man ha klart för sig att gnagarna inte har några som helst problem med att klättra både i träd och efter trådar. Anticimex rekommenderar att man helst inte matar fåglar över huvud taget. Men det behövs ingen sanering direkt bara för att man får oväntat besök av någon fyrfota gynnare.

– Det går att lösa mycket med fällor, det är första insatsen som vi gör när vi kommer ut. De kommer ofta genom diskbänksskåpen så det man kan göra själv är att sätta ut slagfällor där. Använd gärna nougat som bete, det är de väldigt intresserade av, säger Tom Jonsson.

Går det inte bara att hindra gnagarna från att ta sig in?

– Nej det är i princip omöjligt att täta ett hus så pass bra. En mus behöver ett hål på fem millimeter för att ta sig in. Motsvarande för en råtta är cirka 20 millimeter. Såna hål finns det alltid någonstans runt huset, därför är det viktigt att fokusera på andra förutsättningar, säger Tom Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!