Fågel, fisk och tv-kockar

En timme, tre rätter. Tina Nordströms Cookalong vill få med sig hela svenska folket i ett direktsänt matlagningsprogram. Ungdomskonsulenterna André Baltz, Elisabeth Forsell och Monica Hansson från Piteå ses i rutan varje måndag när de försöker hänga med.

Varmrätten utgjordes av Cordon bleu med potatismos och ärtor.

Varmrätten utgjordes av Cordon bleu med potatismos och ärtor.

Foto: Mikaela Andersson

PITEÅ2009-09-25 06:00
I tio direktsända tv-program lagar Tina Nordström mat tillsammans med en känd gäst - men också med svenska folket. Tanken med Tinas Cookalong är att tittarna ska stå redo med sina kastruller i hemmet och följa Tinas anvisningar från tv-apparaten.
I programmet representeras även olika städer runt om i Sverige av sina egna kockar.
- Vi ska laga en trerättersmiddag på en timme så det gäller att vara maximalt förberedd, säger Monica Hansson.
I vanliga fall arbetar hon som ungdomskonsulent, och tillsammans med kollegorna André Baltz och Elisabeth Forsell representerar hon Piteå i Cookalong.
Inga kökstyranner
På programmets hemsida läggs inköpslistorna och recepten ut på förhand för att kockarna runt om i landet ska kunna göra nödvändiga förberedelser
- Ingen produktplacering får förekomma i sändningen så alla ingredienser måste vara upplagda på fat eller i skålar, berättar Elisabeth Forsell.
Piteås kockar håller till i lokalen Vardagsrummet ovanför turistbyrån. Via en webbkamera i köket står trion i förbindelse med Tina Nordström i TV4 och skymtar förbi i varje program.
Denna vecka bestod menyn av Sashimi på lax till förrätt, Cordon bleu med ärtor och potatismos till varmrätt och till efterrätt tillagades apelsiner med kryddig sirap. Piteås trio hade tagit sig an en rätt var, och därför behövde ingen oroa sig för "ju fler kockar desto sämre soppa".
- Vi har teamat förr. Det finns ingen kökstyrann här, sa Monica Hansson.
Hungriga gäster
Varje vecka bjuder Piteås cookalongare in gäster på trerättersmiddag. Denna vecka var det Carlings-personalen som agerade smakpanel för ungdomskonsulenternas kulinariska kunskaper.
- Jag vill att det ska se ut som på tv, klagade Gustav Fjellström och kollade skeptiskt på förrätten som precis serverats.
- Du vill att vi ska se ut som Tina i rutan, sa Elisabeth Forsell.
- Du vill att vi ska ta hit Carolina Gynning, menade André Baltz.
Inga missöden uppstod under gourmetmåltidens tillredning, programmets snabba tempo till trots. Det dröjde inte många minuter förrän tallrikarna länsats av de hungriga gästerna.
- Ärtor brukar i vanliga fall vara så trist men i det här moset var det riktigt gott, sa Daniel Nilsson.
Efterrätten godast
Panelen var splittrad i fråga om vilken rätt som var godast, men en omröstning visade att efterrätten slutligen fallit flest personer i smaken.
- Oh, det var sting i den här, sa Anna Nilsson om den kryddiga sirapen.
- Den är klockren till jul, sa Monica Hansson.
FAKTA Kockarnas cookalongmeny
Förrätt: Sashimi på lax
Varmrätt: Cordon Bleu med ärtor och potatismos
Efterrätt: Apelsiner med kryddig sirap
Recept finns på TV4.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om