Fackliga protester mot reglerna redan i april

Såväl Lärarförbundet som Kommunal har protesterat mot det besparingsförslag som förändrar villkoren för 15-timmarsbarnen i förskolan. Det visar dokument redan från april 2009. Protesten aktualiserades när de privata förskolorna i förra veckan slapp de nya reglerna.

Bo Åström, Lärarförbundet, har svart på vitt att facken redan i april protesterade mot planerna på att göra om reglerna för 15-timmarsbarnen i förskolan.

Bo Åström, Lärarförbundet, har svart på vitt att facken redan i april protesterade mot planerna på att göra om reglerna för 15-timmarsbarnen i förskolan.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2009-12-02 06:00
Arbetslösas barn får vara i förskolan 15 timmar i veckan. Många har valt att ha barnen fem timmar tre dagar i veckan, men det blir inte möjligt efter årsskiftet. Då ska alla 15-timmarsbarn vara tre timmar per dag, för- eller eftermiddag, i förskolan. Detta på grund av ett sparbeting på 8,7 miljoner kronor.
I förra veckan beslöt barn/utbildningsnämnden att undanta de privata förskolorna. De får även fortsättningsvis bestämma själva hur de vill ha det. PT skrev om saken den 26 november och då förklarade nämndens ordförande, Ruth Rahkola, att personalen i den kommunala förskolan inte protesterat mot nyordningen.
Negativa följder
Nu visar dokument från den centrala samverkansgruppens möte den 21 april 2009 att de två fackförbunden Lärarförbundet och Kommunal skriftligt ifrågasatte de nya reglerna.
- Vi framförde de negativa följderna av inrättandet av för- och eftermiddagsplatser, men vi fick inget gehör. Det är bra att friskolorna fått dispens, men det borde gälla alla förskolor. Alla borde få bestämma själva, säger Bo Åström, som sitter i Lärarförbundets styrelse.
Ruth Rahkola håller fast vid att personalen på den kommunala förskolan inte har protesterat mot de nya reglerna.
- Inget sådant har framförts. Via rektorerna är det förankrat i personalgruppen. Fackens kritik handlade om sparbetinget som sådant.
Framgår klart
Men i fackens skrivelser framgår klart att de påtalar möjliga negativa följder. Flera punkter räknas upp (se Faktarutan).
Varför kan inte alla förskolor
få bestämma själva?
- Egentligen är inte det här ett politikerbeslut, men vi ser det som ett stöd för personalen i verksamheten. För avdelningar med många 15-timmarsbarn är det svårt att låta föräldrarna bestämma själva och ska vi ha valfrihet så måste det gälla alla förskolor inom den kommunala sektorn, säger Ruth Rahkola.
Något som Lärarförbundet i så fall välkomnar.
- Vi ska inte ha detaljstyrning. Det är bättre att varje förskoleavdelning får bestämma själv. Därför hoppas vi på ett nytt beslut i frågan, säger Bo Åström och tillägger:
- Men i grunden vänder vi oss mot sparbetinget i barnomsorgen. Vi hade helst sett att kommunen använt en del av det extra statsanslag som kommunen får nästa år, men så blev det inte.

FAKTA Protesterna mot inrättande av för- och eftermiddagsplatser
Dokumenten är hämtade från den centrala samverkansgruppen möte den 21 april 2009.
Där framgår att såväl Kommunal som Lärarförbundet är starkt oroade över förslaget att förändra/försämra villkoren för 15-timmarsbarnen. Enligt facken innebär besparingsförslaget:
Förtätning av barngrupperna.

Mest barn när det är minst personal.
Svårt att få ut planeringstid.
Sämre pedagogisk kvalitet i verksamheten.
Sämre arbetsmiljö lika med fler sjukskrivna och därmed ökade vikariekostnader.
Ökad arbetsbelastning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om