– Nu måste våra medlemmars liv och hälsa skyddas. Det handlar också om att skolan inte får bidra till att ytterligare anstränga förhållandena i vården, säger Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén i ett pressmeddelande.
Med anledning av riskerna för smittspridning ställer förbundet krav på att inte fler än åtta får mötas i skolan, att riskbedömningar måste göras samt att munskydd ska erbjudas.
– Skolan måste anpassas på ett sätt som gör det möjligt. Om det inte går måste skolan hållas stängd, säger Åsa Fahlén.
På Lärarnas riksförbund i Piteå stöttar man förbundet centralt. De vill se en större trygghet för deras medlemmar under den pågående pandemin.
– Lokalt har vi inte hunnit diskutera dessa krav. Men vi har haft löpande samverkansmöten tillsammans med kommunen och diskuterat smittspridning under en längre tid. Där har vi lyft oron hos våra medlemmar som är oroliga för egen del eller för närstående i riskgrupp, säger ordförande Irja Wallmark.
Hon menar att Folkhälsomyndigheten länge har pratat om att elever inte smittar och att det inte är någon fara.
– Vi tror inte längre på det där. Skolan är en arbetsplats som alla andra. Om man tittar på smittspridningen i landet strax innan jul, så uppstod den mycket i olika kluster i grundskolan. Här rör sig väldigt mycket människor i alla åldrar. Därför känner vi att nu måste man ta lärares oro på allvar, då man utsätter sig för en risk när man går till jobbet. Ska skolorna hållas öppna får man vara ärlig och säga att det finns en risk, säger hon.
Många av medlemmarna i Piteå jobbar på så gott det går och försöker förhålla sig till de restriktioner som finns, men det finns en maxgräns.
– Rent matematiskt går det inte att sära på bänkar hur mycket som helst i skolbyggnaderna. I höstas fick vi ett utbrott av vanlig förkylning och fast vi tvättade händerna, så blev fem av åtta i arbetslaget sjuka, säger Irja Wallmark.
Sofia Liberg, ordförande för Lärarförbundet i Piteå, tycker att dialogen med arbetsgivaren ändå har varit bra och att allt som bara är möjligt ska genomföras digitalt.
– Vi behöver inte ha fysiska träffar för utbildningar och personalkonferenser. Lärarförbundet jobbar även nationellt med att lärare som hittills har jobbat helt oskyddat ska få en så kallad coronapeng, samt att de bör prioriteras som grupp i vaccinationsprogrammet, säger hon.