En del av de barnskötare som blir kvar erbjuds validering, fortbildning till förskollärare, och i sommar har Piteå kommun gallrat ut vilka som får sätta sig på skolbänken i januari.
Nej tack
En process Kommunal valt att ställa sig utanför.
- Vi har betackat oss för att vara med, säger Anna-Lena Eriksson, som säger att det beskedet fick Piteå kommun av Kommunals Elisa Oja som handlägger ärendet med barnskötarna.
- Vi är inte emot utbildning. Men vi anser att idén med att låta barnskötare som arbetat i 20 år ska utbilda sig och sedan gå tillbaka och jobba med samma sak är fel.
- Detta var strikt en arbetsgivarsak. Det är Piteå kommuns barn- och utbildningsnämnd som tagit beslutet och då får den ta ansvaret, säger Anna-Lena Eriksson, som pekar på att facket skulle hamna i en omöjlig situation om det skulle sitta med och sortera bland ansökningarna.
Barn- och utbildningsförvaltningens chef Maria Müller har förståelse för det.
- Jag känner respekt för den åsikten. Facket skulle hamna i en svår sits gentemot sina medlemmar!
I sommar sökte 65 personer den utbildning där barnskötaren läser 75 högskolepoäng under sex terminer. Utbildningen sker under betald arbetstid utom helger. En behörig förskollärare läser 140 poäng.
Hälften av de sökande fick nej från Piteå kommun. I brevet motiverar den avslaget utfrån CV, referenser och ålder. När det gäller det senare har Piteå kommun satt en åldersgräns. De födda 1954 och tidigare har automatiskt fått avslag.
- Vi tycker att det är orimligt att vi ska använda resurser på att utbilda folk som sedan går i pension efter ett par år, säger Maria Müller.
När det gäller detaljerna i avslagen hänvisar hon till Elisabeth Fjellström som är på semester, men motiveringarna har enligt vad PT erfar retat de barnskötare som inte kom med och som nu går en oviss framtid till mötes.
Åldersdiskriminering
En anonym säger till PT:
- Detta är djupt orättvist. Jag är 58 år och har arbetat inom barnomsorgen i 30 år och jag sökte eftersom jag trivs i omsorgen och ville fortbilda mig.
- Jag stöp på åldern och jag undrar om de får göra så här med tanke på att det finns en lag emot åldersdiskriminering, säger barnskötaren.
Birgitta Strand som arbetar som barnskötare i Norrfjärden hamnade på rätt sida om åldersstrecket. Hon är född 1955 och ska läsa efter nyår.
Hon ifrågasätter fortfarande varför barnskötargruppen ska fasas ut och att det krävs en utbildning för det hon sysslat med sedan 1979.
Inget val
- Men det ska ändå bli spännande att börja plugga även om jag inte vet vad utbildningen innehåller.
- Egentligen, säger Birgitta Strand, hade jag inget val. Att söka detta eller gå ut i arbetslöshet.
En sak vet hon om den utbildning som skräddarsys individuelllt av Luleå tekniska universitet.
- Vi behöver inte göra någon praktik. Det har jag haft i 30 år.
PT har också talat med Lärarförbundets ordförande Yvonne Sandlund i Piteå. Hon ser inte något problem med att få in en yrkesgrupp i facket som "bara" har lokal behörighet.
- Det handlar om folk som jobbat länge och fortbildning är bara positivt.