Facket taget på sängen - visste inget före mötet

Varken facket eller städarna på Strömbacka visste vad som skulle hända på mötet i augusti när städarna blev informerade om att de skulle omplaceras.- Det kändes konstigt därför lämnade jag snabbt över ärendet, säger Tomas Lindström, på Kommunal i Piteå.

PITEÅ2013-03-28 06:00

I tisdagens tidning stod att läsa hur städarna på Strömbackaskolan blev kallade till ett möte i fikarummet på Strömbackaskolan den 22 augusti. Där ställdes de inför fullbordat faktum: Samtliga skulle omplaceras och de flesta med mycket kort varsel.

Enligt arbetsgivaren har ärendet hanterats korrekt och både chefen för städenheten, Margareta Lundgren och arbetsledaren Elisabeth Caesar, säger att facket varit införstådda med händelseutvecklingen och visste vad som skulle ske.

Visste inget
Men Tomas Lindström, fackligt förtroendevald på Kommunal i Piteå, visste ingenting om vad som skulle hända på mötet den 22 augusti.

- Det enda jag visste var att det skulle hållas ett möte med städarna på Strömbacka, inte vad som skulle ske på mötet.

Blev facket överkört i ärendet?
- Det kändes konstigt. Därför tog jag ganska snart kontakt med ombudsmannen Vanja Nyberg i Luleå eftersom jag ansåg att ärendet måste gå högre upp.

Borde det inte ha varit fackliga förhandlingar innan omplaceringen?
- Ja.

Hur tycker du arbetsgivaren agerat i ärendet?
- Jag kände att det inte stod rätt till. Jag fick en del att tänka på efter mötet och kände att det som hände måste tas vidare. Därför lämnade jag över ärendet.

Agneta Nilsson, ordförande för Kommunal i Piteå, vill inte uttala sig om det aktuella ärendet eftersom hon inte varit involverad i det.

Hörde vad som sades
- Jag förutsätter att den som har ärendet gör det den ska. Eftersom jag inte har ärendet går jag inte in och tycker saker.

Agneta Nilsson säger dock att inte heller hon kände till vad som skulle ske på mötet i augusti.

- Jag satt med på mötet och hörde vad som sades. Jag har en klar uppfattning i ärendet men den tänker jag inte torgföra, säger hon.

Vanja Nyberg som fick ta över ärendet efter att omplaceringen ägt rum, berättade i tisdagstidningen att hon kände sig lurad av arbetsgivaren då hon fick klart för sig att den tillfälliga omplaceringen aldrig var tänkt att vara tillfällig utan permanent.

- Jag hade två förhandlingar med arbetsgivaren. Den första handlade om omplaceringarna och hölls efter att städarna omplacerats. Jag ville där få veta varför var och en omplacerats. Men det enda jag fick höra var en massa övergripande oklarheter utan saklig grund, säger hon.

Skapar osäkerhet
Den andra förhandlingen handlade om att arbetsgivaren ville göra omplaceringen stadigvarande.

- Då fick jag samma argument, bara övergripande om att städarna inte kastat gamla kemikalier och hade långa fikaraster.

Vanja Nyberg tycker att arbetsgivaren agerat på ett sätt som skadar städenheten.

- De som omplacerats mot sin vilja vet inte vad de gjort för fel. I det här läget har man som anställd rätt att få veta orsaken så att man kan förändra sig och det har arbetsgivaren inte kunnat precisera. Det skapar osäkerhet på arbetsplatserna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om