Lärarförbundet i Piteå är medveten om att förmånerna ser väldigt olika ut i Piteås skolor. Ordförande Sofia Liberg tycker också det är bra att varje rektor och skola själv bestämmer hur personalvården ska prioriteras.
– När någon får gratis kaffe så tas det från en budget och då är det mindre pengar som går till andra saker. Jag tycker att det bästa är att våra medlemmar själva får vara med och besluta om man ska prioritera det, säger Sofia Liberg.
Hon ser inte någon orättvisa med att pedagoger får olika förmåner beroende på vilken skola i Piteå kommun de jobbar på.
– Nej, det tycker jag inte. Rektorerna har en del pengar som de brukar satsa på kompetensutveckling och då kanske en del väljer att ta en liten del av det och ge till kaffe. Men då har arbetstagarna själva varit med och beslutat det. Jag ser inte att det är någon orättvisefråga.
Den fråga som Lärarförbundet främst jobbat för är att pedagogerna ska få möjlighet att ta ut sin friskvårdstimme.
– Friskvårdstimmen är väldigt svår för oss att nyttja. Det är när verksamheten tillåter och det gör den ju typ aldrig. Kaffe är inte någon fråga som lyfts bland medlemmarna. Jag tycker nog det är ett arbetsplatsbeslut vad man ska satsa på. Alla dricker inte kaffe och det kanske faktiskt är så att de som dricker ska få betala för det.
I stället för gratis kaffe eller frukt hade Sofia Liberg hellre sett pedagogiska luncher till all personal och även möjlighet till pedagogiska mellanmål tillsammans med eleverna.
– Låt hellre alla pedagoger äta gratis med barnen, även frukost och mellis. I dag är luncherna begränsat till ett visst antal vuxna beroende på barnens ålder och gruppens antal, så alla får inte äta.
Från centralt håll finns det en andemening om att förmånerna på Piteå kommun ska vara lika för alla medarbetare. Om det blir så att även lärarna får gratis kaffe är Sofia Liberg tydlig med att pengarna måste skjutas till uppifrån och att inte rektorerna ska tvingas köpa in något för egna pengar på bekostnad av annat.
– Då ska det skjutas till pengar från centralt håll, men jag ser hellre mer pengar till lokaler och personal. Det är mer akut för våra medlemmar.
Ingrid Pihl, föreningsombud och vice ordförande i Lärarnas riksförbund i Piteå, tycker inte heller frågan om kaffet är den viktigaste.
– Samtidigt håller jag med om att det är en känsla av orättvisa när alla ändå är anställda av Piteå kommun. Strömbackaskolan har börjat bjuda på kaffe nu, men på många grundskolor och förskolor har man sina kaffekassor som man betalar själv. Visst vore det trevligt om det var lika, säger Ingrid Pihl.
Hon delar Lärarförbundets uppfattning att det måste skjutas till pengar uppifrån vid ett centralt beslut.
– Alla vill inte använda elevpengen till kaffe och eftersom pengarna fördelas som de gör så tycker jag att det måste vara arbetsplatsens sak att bestämma över det. Men visst vore det trevligt med någon typ av central pott för fruktkorgar och liknande, men jag tror inte det är så realistiskt, säger hon.
Hur ser du på att Patric Lundström har lyft frågan i budgetberedningen?
– Det välkomnar vi såklart. Jag tror inte att lärarna som inte dricker kaffe skulle ställa sig på barrikaderna och ifrågasätta varför vi får kaffe om pengarna kommer uppifrån.